onsdag 16 januari 2008

Bildstöld - igenDet står klart och tydligt på min blogg att text och bild tillhör mig och att allt material på bloggen är skyddat av upphovsrättslag.
Likt förbannat är det folk som inte kan hålla fingrarna i styr.
Jag slår notoriskt ner på all bild eller textstöld. Spelar inte roll om det är trevligt folk eller otrevligt, om det hela begåtts av oförstånd eller ej, om bilden bara varit uppe tio minuter, en dag eller en månad. Mina ord och mina bilder är det som ska försörja mig och min familj. Den som ertappas kontaktas av den upphovsrättsjurist som jag samarbetar med vilket betyder att det blir mycket dyrare att stjäla ett stycke text eller en bild från mig än att förhandla om ett pris eller till och med fråga om bild och text kan få användas gratis.
Jag skriver det här för att i veckan har det hänt igen att en bild blivit stulen och använd, förvisso för att länka till min sida, men det är inte förmildrande så länge bilden publicerats utan mitt samtycke eller mot överenskommen ersättning.
Det är ett bild på Amanda Jenssen, idoltvåan, som jag intervjuade för Tidningen Lundaliv och som jag då passade på att ta några egna porträtt av där hon satt i lobbyn på "idolhotellet".
Porträttet hamnade sedan på en idolsajt och blev också upplagd på en bildsajt dvs det är två publiceringstillfällen av och samma bildtjuv. Självklart inleds omedelbart samtal om publiceringen med både ägaren till sajterna och den som aktivt har satt dit bilderna.
Det är oerhört viktigt att alla som yrkesmässigt arbetar med text och bild och låter en del "hyvelspån" ramla ner i bloggvärlden aktivt och bestämt bevakar sina upphovsrättsintressen.
Den som blivit utsatt för text eller bildstöld kan maila till mig så skickar jag över adressen till den jurist som för min talan och som specialicerat sig på dessa upphovsrättsbrott.)