onsdag 16 januari 2008

Bildstöld - igenDet står klart och tydligt på min blogg att text och bild tillhör mig och att allt material på bloggen är skyddat av upphovsrättslag.
Likt förbannat är det folk som inte kan hålla fingrarna i styr.
Jag slår notoriskt ner på all bild eller textstöld. Spelar inte roll om det är trevligt folk eller otrevligt, om det hela begåtts av oförstånd eller ej, om bilden bara varit uppe tio minuter, en dag eller en månad. Mina ord och mina bilder är det som ska försörja mig och min familj. Den som ertappas kontaktas av den upphovsrättsjurist som jag samarbetar med vilket betyder att det blir mycket dyrare att stjäla ett stycke text eller en bild från mig än att förhandla om ett pris eller till och med fråga om bild och text kan få användas gratis.
Jag skriver det här för att i veckan har det hänt igen att en bild blivit stulen och använd, förvisso för att länka till min sida, men det är inte förmildrande så länge bilden publicerats utan mitt samtycke eller mot överenskommen ersättning.
Det är ett bild på Amanda Jenssen, idoltvåan, som jag intervjuade för Tidningen Lundaliv och som jag då passade på att ta några egna porträtt av där hon satt i lobbyn på "idolhotellet".
Porträttet hamnade sedan på en idolsajt och blev också upplagd på en bildsajt dvs det är två publiceringstillfällen av och samma bildtjuv. Självklart inleds omedelbart samtal om publiceringen med både ägaren till sajterna och den som aktivt har satt dit bilderna.
Det är oerhört viktigt att alla som yrkesmässigt arbetar med text och bild och låter en del "hyvelspån" ramla ner i bloggvärlden aktivt och bestämt bevakar sina upphovsrättsintressen.
Den som blivit utsatt för text eller bildstöld kan maila till mig så skickar jag över adressen till den jurist som för min talan och som specialicerat sig på dessa upphovsrättsbrott.)

9 kommentarer:

Lisa sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hade tänkt leta recept här efter rekommendationen i DN. Men när jag läst din raljering om upphovsrätt så lämnar jag omedelbart den här siten. Hur kan man snacka om att det ska kosta pengar när någon använder en bild för att länka till din sida. Det var det själviskaste jag hört. Det handlar ju om marknadsföring och ömsesidigt utbyte. Det är nya tider nu. Upphovsrätt kommer inte att se ut som gamla förlegade avtal. Anpassar man sig inte så är man snart borta. Hej då!

Lagers tabberas sa...

Hej då!

Anonym sa...

Bilden är mycket lyckad, därifrån startar problemet :-) En sådan blick förevigar man inte varje dag. Man blir avundsjuk. (Grattis fotografen!) I framtiden lägger du på en Copyright stämpel, t.ex. i form av ett genomskinligt lager (jag menar ”Photoshop-lager” - inte personen själv) :-))) så att folk därute förstår direkt att originalet kostar minst några vackra ord.

Anonym sa...

Tjena! va kul att du tyckte om min soppa på vinn stormarknad. Även kul att ni hade trevligt hos björn och daniel. Ha det gott // Christian

Anonym sa...

Hej Göran
Det verkar som om IPRED inte funkar på bloggare utan är avsedd för fildelare bara. Skjut dom i röven med IPRED ammo. :o)
//Lars 103

Huong Do sa...

Jag har en fråga angående bilder. Det finns en tjej som e tillsammans med mitt ex. Det e så att hon har en blogg, där har hon satt upp massa bilder på min dotter. Kan man göra det utan min tillåtelse? Tack i förhand

Lagers tabberas sa...

Houng Do
Jag har svarat på Din fråga till din mail som står i Din blogg.

Unknown sa...

Hej bra om bildstöld, en sådan jurist skulle jag ha behov av. Jag är fotograf och drabbas tyvärr ofta av bildstölder. Min mail är: rockphoto@gmail.com

/Hasse Sukis