måndag 13 maj 2013

Köttsallad på thai och med glasnudlar, lime, chilli och gröna blad


Ibland får jag abstinens  - nej för katten inte efter sprit och tobak (den förstnämnda har gått över för länge sedan och det sistnämnda underhåller jag stundligen) utan efter chilli. Ja, jag erkänner, jag är chilliberoende och jag vet varför.

Dels tilltalar mig smaken för den får andra smaker att lyfta och den binder samman. Dels är den ett belöningsstimuli som jag tänder på.

Man kan undra när man sitter där och försöker släcka den orala branden med inåtluft som silas hastigt in mellan läpparna och sprayar munhålan - är det här klokt. Då, i samma ögonblick vet man redan om den stora tillfredsställelsen när allt ebber ut och kroppen svalkar och kopplar av, nästan stänger igen.

Hur som helst, idag blev det en Jam wuun zen nguea på grillade överblivor från middagen igår.

Glasnudlar blötläggs ett tag, grillköttet (entrecote) skärs upp. Häll kokande vatten övr nudlarna och låt bli mjuka, klipp nudlarna annars får man ett helvete vid serveringen. Blanda med fint skuren vitlök och idag använde vi gröna blad istället för selleri  (ungarna gillar inte selleri). Blanda till krossad rostad chilli med lime och fisksås och skeda över när ungarna fått sitt. Ställ upp bara lime och fisksås till dem för den goda sältans skull och den nödvändia syrans.