onsdag 28 januari 2009

En norsk brasserikväll hos Bocuse

Det här åt vi bland annat

Det blev en kväll som väntat, braserimiljö, mycket god och enkel mat, men framförallt trevligt folk. Där satt jag med räktrålaren Roger och hans kinesiska flickvän från Hunan. Christian som jag fiskat krabbor med i Vardsø, Lisbeth som jag ätit lutfisk med och Robert Hansen från Norges Råfisklag.
På tallrikarna framför oss fanns norsk sjømat komponerad och tillagad av köksmästaren på Paul Bocusebrasseriet Argenson. Genomtänkt enkelt med gröna bönor, lättstekta pilgrimsmusslor, räkor med dill och balsamico. En halstrad torsksida på en mandelpotatiskompott (pommes Amandine), en dessert med varvad millefeuille på päron, karamellsås och Crème Chiboust.
Middagen tog många timmar – det är så det ska ätas och i morgon avgörs Bocuse d’Or 2009. Hörde från flera håll att domarna håller Jonas Lundgren som favorit. bland annat var det en norrman som berättade det och då måste det vara sant.
Jonas är nu satt på maktlöshetens åskådarplats under morgondagens tävling då andra halvan av konkurrenterna ska laga sin mat och där både Norge och Danmark ingår. Jag är på plats efter att ha synat Lyons fiskmarknad tillsammans med Eywind Hellstrøm tidigt i morgon bitti.