lördag 15 oktober 2022

Till slut är det bara det där viktiga kvar - det är då det blir uttryck


Nordens Ljus - den viktiga båten på Kungsholmen, konstsalongen, nu med Anders Karlsson, åk dit!

Jag och A tog bilen i duggregnet för det här kändes viktigt. En utställning så nerskuren att bara det där viktiga finns kvar, uttrycket, befriad från plotter och oväsentligheter, förenklat typ lägga till genom att ta bort. Det krävs ett så in i helvete stort mod att görat!!!!

Det är just sådan bilder från Anders Karlsson som jag upplever som en stor källa till inspiration och problemlösningar för jag vet när man står där framför duken, pannån, pappret vilken strid det är trots lust, trots erfarenheter, trots rutin, en jäla kamp för att få saker på plats och att våga, att våga ta bort, måla över, göra om, förenkla och så finna det ögonblick när det inte går längre, när målningen snackar tillbaka så pustfull att den inte orkar längre. "Tar några steg tillbaka, vänder mig om hastigt och tittar kritiskt, shit, är det jag som gjort det där." En slags förvåningens belöning. Allt det där bär Karlssons målningar spåren av, på ytan, i berättelsen och ända ut i rummet.

Så stod vi där och kom att minnas en massa saker, alla våra lärare, alla människor och målningar kring oss. Fan det är 50 år sen och dom alla är borta sedan ganska länge. 

Bra dag med ett sådant möte. Tack Anders Karlsson.