fredag 15 november 2019

"Julig" ärtlunch med saffransgul pannkaka
Torsdagars klassiker, ärter med fläsk och pannkaka igår på torpet, Fyra minus och snötäckt, domherrar i trädet vid fågelautomaten.Vi bjöd vänner på lunch på torpet igår, värmande vedspis, vit glögg, pepparkakor, ärter efter konstens alla regler med hemsyltat fläsk vid sidan om och grovt bröd bakad av faster Karin vid en kurs i surbröd på Järvsö bageri häromdagen.


Pannkakor hör till, men jag bekymrade mig inte om tunnisar utan gjorde en ugnspannkaka med saffran som en hint om att, ja ni vet vad som är i faggorna om en dryg månad.

När ärtorna serveras brukar jag slänga in pannkakan i ugnen. Ärtorna tar längre tid att äta än pannkakan att gräddas. Det är bra för pannkakan ska ha 10 minuter att stilla sig ute i rumsvärmen innan den skärs upp i bitar för servering.

Så här:
1 pkt saffran ½ gram
4 dl vetemjöl
1liter röd mjölk (Hälsinge mejeri Delsbo!)
1 dl grädde (från samma mejeri)
6 ägg
½ tsk salt
25 g smör till stekning

Och så här:
Ugnen på 125 grader. Mät upp mjölet och rör ut i hälften av mjölken och all grädde. Låt stå tio minuter och vispa sedan hårt. Vispa i äggen ett efter ett. Salta. Strö i saffran och vispa tills allt löst sig och att ”degen” är klumpfri. Häll över resten av mjölken och låt stå tills ugnen är het.
In med en långpanna. När den hettats upp ta ut och släng på smöret. Det ska vara så hett att smöret direkt bryns. Passa på att köra runt smöret så att även kanterna blir smorda. Ge smeten en sista uppvispning och häll i formen. Håll sedan tungan rätt i munnen och balansera in allt i ugnen igen på racken precis under mitten. Stäng och sätt klockan på 23 minuter. Kolla efter vart (alltså det är så olika ugnar) om pannkakan blåser upp sig. Ibland behöver den här 35 minuter för att få fin färg. Den ska vara blåsig och brungräddad valkig.

Det blev vispad grädde och lingonsylt från skogen i Hälsingland till, sedan kaffe.