söndag 3 juni 2007

Vardagen i trädgården

Mullbänken börjar bli välfylld.

Det liksom vibrerar nu när värmen kom. Jorden ångar när man vattnar och ger ifrån sig en doft av mylla och aktivitet - det är härligt.
Bondbönorna har redan kommit en bit på väg - min äkta allmogepotatis har tittat upp, spenaten gror, om inte ymnigt så i alla fall, tämmeligen. Jordgubbarna uppe i den moderna delen av trädgården står i sådan blom att det ser ut som om det snöat i allt det gröna.
Brukar så in rädisor i rödbetorna eftersom de är tidigare (speciellt vad gäller vit och gulbetor) och att man då ser raderna och kan hålla ogräset väck. Men den här underliga våren gjorde att betorna kom upp samtidigt med rädisorna.
Det här är mina bondbönor som jag fick fem frö till förra året och fröodlade. >De stammar från en gotländsk gård där de odlats i över hundra år, förmodligen längre tillbaks. Det är det närmaste jag kommer 1700-talet i smak

I mullbänken var det knökfullt av kålrabbi och sallad. I den andra mullbänken stora blad av trädgårdsmolla som jag behandlar som spenat (stoppar dem i smyg i vårrullar, skitgott.)
Sockerärtorna är tio centimeter och dillen fjunig i landet. Fick ner några störvaxbönor idag. Brukar låta dem ligga i blöt ett dygn, men i år sådde jag dem torra. Förra året var det några nematoder som gav sig på rötterna. Och det som händelsevis kom upp knipsades omedelbart av mördarsniglar. Får se hur det fungerar i år på en ny plats. För säkerhets skull sår jag några på den inglasade balkongen också som jag gjorde förra året och satte ut - då klarade de sig.
Sockerärtorna sår jag tidigt och nära så ungarna kan gå och plocka dem när de har lust

Har bara ett fåtal störar ute i år mot en hel ställning förra året. Mina solrosor kommer att få agera stöd åt bönorna som försås på balkongen. Herregud jag har säkert ett par tusen plantor som ska ut nästa helg och bland dem minst sex hundra astrar, rysk kål, jättepumpa, vintersquash, gurkor, rosenstörbönor, kardon, kronärtskocka etc.
Är lite glad över att ha en del kål fortfarande omskolad bakom glaset här hemma. Jordlopporna är förödande mot det som står ute, för man handen över så hoppar det ordenligt.
I morgon har jag en första arbetsdag efter Lyons födelse. Ska jobba några dagar nu, intensivt, bland annat med en ny serie för Meny i P1 som ska sändas i sommar. Och så en intressant serie, om arkitektur och hus att bo i, för en tidning. Blir bra semesterpengar och komplement till pappaledigheten senare.
Den "lilla" älsklingen växer till sig och fyllde sex dagar idag. Lyon Linnéus hade sin första heldag uppe på "Tantawaan" (kolonilotten på Thai) och han stortrivdes. Låg i sin vagn och ömsom sov och ömsom tittade. Den syrehaltidga luften inbillar jag mig är kanon för en sådan liten kille

Tänker ta några kvällar med hela familjen upp i väldoften i trädgården nu när värmen kommit. Lite frostkänsliga blommor ska sås. De hinner upp på en dryg vecka och då är all risk för järnnätter över. Hörde någon som sa att att efter den 9e juni har det inte varit nattfrost i Stockholm på över 60 år.