måndag 7 december 2015

Uppstekta överblivor, äggakaka i kuber


Jag har varit inne på det här åtskilliga gånger, att skapa nytt av gammalt, att återbruka mat, om överblivor som blir nytt och till och med får en egen rubrik. Gammal söndagsstek som blir lapskojs, snuttar av det ena och det andra som blir pytt etcetera.

Igår lagade Kristina äggakaka med stekfläsk. Idag till lunch åt jag och Lovisa (sjukanmäld från skolan) uppstekt äggakaka med bacon och lingon. Kakan stekt i smör i kuber och baconet lagd i kall, torr panna med full fyr tills knaprigt.


"Uppstekt"! Första gången jag stötte på begreppet var på Gotland och fiket i Burgsvik för många herrans år sedan där man kunde beställa kroppkakor i stort sett året om. "Kokta eller uppstekta", frågade damen på gotländska i luckan. "Uppstekta" var kokta, skivade och stekta i smör så att potatisen blev knaprig runt om och fläsket fick sig en ytterligare dusör.

"Överblifvor" rubricerar i stort sett alla kokboksförfattare från 1700 och 1800-tal vissa recept i akt ochg mening att inget må förfaras. Då var det en självklarhet, idag kastas hur mycket mat som helst så fort ett för rätten/råvaran specifikt datum passerats. Sorgligt!