Igår lagade Kristina äggakaka med stekfläsk. Idag till lunch åt jag och Lovisa (sjukanmäld från skolan) uppstekt äggakaka med bacon och lingon. Kakan stekt i smör i kuber och baconet lagd i kall, torr panna med full fyr tills knaprigt.
"Uppstekt"! Första gången jag stötte på begreppet var på Gotland och fiket i Burgsvik för många herrans år sedan där man kunde beställa kroppkakor i stort sett året om. "Kokta eller uppstekta", frågade damen på gotländska i luckan. "Uppstekta" var kokta, skivade och stekta i smör så att potatisen blev knaprig runt om och fläsket fick sig en ytterligare dusör.
"Överblifvor" rubricerar i stort sett alla kokboksförfattare från 1700 och 1800-tal vissa recept i akt ochg mening att inget må förfaras. Då var det en självklarhet, idag kastas hur mycket mat som helst så fort ett för rätten/råvaran specifikt datum passerats. Sorgligt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar