måndag 13 december 2021

Små goda bitar på bästa tunnbrödet och så het chili med ost och sylt*** som dessert och små chokladkakor till kaffet

Gubbröra

Annorlunda - vi vill bjuda på nåt annorlunda. Middag i helgen för vänner och annorlunda grejs på bordet vilket det i och för sig brukar vara vid våra middagar.

Det slumpade sig inte sämre än att vi precis varit på landet och svängt förbi Engbergs i Stavsäter som bakar tunnbröd till lördagar och har sitt vanebildande hårda tunnbröd i lager. Behövdes till jul här hemma.

Gravad böckling a la Wretman

Bröt smörade småbitar och lade på Tore Wretmans gravad böckling* på några och "Gamlekungens" gubbröra** på några. 

Sate en rökig och het chili av några kilo högrev som fick småkoka i öl under fem timmar - blev alldeles utmärkt. Svarta bönor i blöt dygnet innan och sedan sojakokta med smör och spiskummin, gott som fan!

K bakade små mättade chokladrutor till kaffet.

Jo, det kändes annorlunda och var bra.


* Böckling filéeas och delas, alla småben tas bort. Gör en vinegrätt på olja, vinäger och osötad fransk senap. Finhacka lök (jag tog det vita från purjon), Hacka rejält med kapris. Varva lök, böckling och kapris och häll dressingen över och låt stå minst fyra timmar. Servera.
** Kungens ? ja jag hörde någonstans att Gustav VI Adolf gjorde sin gubbröra så. Ansjovisen smältes ner i en stekpanna med smör, finhackad lök över, svag värme och så hackade hårdkokta ägg. Rör om och lägg för att svalna, dress mad rikligt med dill.
*** Koka en sylt på lika delar hallon och krusbär. Sila bort frön och skal. Bottna en liten portionsform med sylten och häll över en blandning av mosad gräddädel i en skvätt grädde och rör ihop med äggula. Gratinera i salamander eller under ugnens grillelement tills fin färg.

Så ska Lucia firas, med sockrade lussebröd fyllda med vanilj och saftiga till tusen.


Hon är en jäkel på saffransdegar, min K (och inte bara det!!!!)

Igår kokade vi mjuk chokladkola och lakritsfudge men huvudnumret var saffransbröden som fylldes med vaniljkräm och efter bakningen penslades med smör och doppades i strösocker - himmelskt goda.

Från förrförra årets bak, bara för att visa hur en saffransdeg ska se ut

I morse hämtade jag L från NY-flyget och kunde bjuda henne på just en sådan bulle och nykokt kaffe ur termos för det blir ju så när man inte varit i Sverige på över ett halvår att det finns en längtan efter "nationalspecifika" smaker.  Sååå nice att träffas igen. 

Nu stannar hon fyra dagar - åker tillbaka till NY för ett jobb på tre dagar och flyger tillbaka hit igen så att hon är hemma i jul och sedan nästan en månad framöver. 

Annan längtan som hon annonserat är Janssons, julskinka med senap, köttbullar som vi gör dem här hemma (långsteker löken i 40 minuter och mixar den som en kräm innan den rörs ner i köttfärsen som fått i sig ströbröd som fått svälla i en blandning av grädde och reducerad grönkålsbuljong) bland mycket annat.

Men de där bullarna vi åt i morse, "herre min je", dundrar av maxat med saffran, saftiga och så sötman. K - snart anmäler jag dig till Hela Sverige Bakar!