tisdag 4 maj 2021

41 % slutar röka med hjälp av snus - Snus räddar liv!

Ägnar mig också åt egen tobaksodling för snus från ax till limpa

Lite lustigt efter mitt inlägg här om dagen. Jag fick nyss en snusrapport i brevlådan via Snusbolaget.se . En skattning över "snusläget" i landet region för region. Intressant läsning.

Ser först att mitt vardagsrumssnus, det vill säga sådant påssnus jag tar när det ska vara fint i munnen och inte så mycket folk runt ikring i mortsats till mitt lösa hemkokta, Knox även i år toppar försäljningslistorna. (men utan mitt starkare och smakfulla hemkörda snus skulle jag nog inte vara tillfreds.)

Har skrivit massor om hur snus är ett oerhört bra alternativ till rökning. Att det räddar liv. Och i den här snusrapporten framgår att 41 procent av alla människor som börjar snusa gör det av den enkla anledningen att de vill sluta röka tobak. Ur folkhälsoperspektiv borde det alltså vara en stor vinst, inte minst för att övergången till snus räddar liv, men också sparar in på vård och vårdplatser, dyra mediciner och stora sjukhuskostnader. Sparar också in på medberoenderökare och konsekvenserna att ha en rökare i sin närhet.

Dags att inhibera planerna på skatt på råtobak och färdigsnus! Det ska inte kosta skattepengar att rädda liv.