lördag 13 januari 2024

Blanquette, dillkött eller en helt vanlig gryta på kalvJag har som bekant en väldig fäbless för kalv, det där lena, möra, saftiga lite oskuldsfulla köttet som kräver en försiktighet och omvårdnad när man lagar det.

Stod här med en högrev från Stenspers i Tallåsen, vände och vred på köttet och en Assar, som genast nosat sig fram till att det var något intressant som hände i köket, nedanför mig smågläfsande efter ratade bitar.

Skar köttet i rejäla bitar, föraktar grytor med antingen sönderkokta köttbitar eller kött skuret alldeles för smått!

Körde köttet i sousviden, 3.5 timmar, 63 grader, utmärkt. Brynte det sedan och monterade ihop med de buljongkokta grönsakerna. Kryddning, lagerblad, pepparkorn, salt, timjan -inget mer, det räcker.

Blev ris till...kolla här ni som tycker det är så jäkla svårt att koka ris (slängde ut min riskokare för många år sedan!) Ta tre dl ris och sköljt tills vattnet är alldeles klart. Koka upp 5.5 del vatten i vattenkokaren. Hetta upp en kastrull och släng i en sisådär 25 g smör - ska inte brynas! Rör ner det sköljda riset cå att smöret täcker runt varje riskorn - alltså blir alldeles blankt och varmt. Häll över kokvattnet och lägg på ett lock. sänk värmen så att det bara ångar hett under lockat. Sätt tajmern på 17 minuter och ta från plattan. Vänta ytterligare fem minuter innan lockat lyfts. Sådär, perfekt ris, lufta runt det med en gaffel före servering