onsdag 28 september 2016

Mycket trädgård, lite mat och svart trumpetsvamp


Så här är det att på vår tomt växer svart trumpet. Vegetationskarterargeniet och biologen Tommy Löfgren och jag gick runt i skogsdelen och så säger han att "det här är en typisk biotop för svart trumpet." Jag tittar ner och urskiljer genast en matta av denna det perfekta alternativet till "svensk tryffel". Så går det till att plocka svamp - man tittar sig runt och ser förutsättningarna, sedan tittar man ner och ser att man haft rätt.
Det blev en liten carbonara utan fläsk (ja, motsägelsefullt, men fläsket byttes ut mot de spänstiga svamparna).




Så då så! 
Blev det en häftig köksträdgård. Häftigare än jag vågat hoppas på för att vara första året. Pumporna är feta och präktiga, tefatssquashen är fantastisk och håller sig tills de är lagom att sylta till höstens viltstekar och "gamebirds", ger det där perfekta syrliga tillägget och är inte så bitig som syltad pumpa. Den sistnämnda rostar vi i ugn och gör ett mos av som vi fryser in. Utmärkt att blanda i potatismoset eller använda i vintersopporna.







Kvar finns också vitbeta, rödbeta, cirkelbeta och gulbeta, brysselkål, rester av brockoli, frilandsgurkor, majs (gått skitdåligt), tobak (ska torkas snart på en av vindarna) grönkål och palmkål (får stå kvar och fajtas med den första snön och frosten, men har redan blivit skattad.) Kvar också ett spann mandelpotatis som åker ner i jordkällaren som sättpotatis till nästa år. Vitlöken redan i jorden. Blir det lite längre höst, eller ännu längre, så sår jag nog palsternackor i odlingslåda och täcker med ensilage och möjligen också morötter (får se).
Utanför på de 52 hektaren åker är det stubb kvar och sprutat mot konkurrerande växtlighet. Nu hoppas vi på vårsådd av lin, men däröver råder bara dagspris och bonden Mats. (kan ju bli tråkärter också)








Lite gravad röding går alltid ner till trädgårdens gröna, liksom...

...ett och annat blötdjur.