torsdag 2 april 2009

Pad makôa - enkla thaiköketDet här riktig veganmat och smakstarkt från Thailand, enkel mat dessutom.
-När jag sätter första skeden i munnen är det som om hela min barndom framkallas, det här åt vi ofta hemma, men vi åt det på ett annat sätt. Här har vi råd att äta det vi vill och i stor mängd - hemma i Thailand åt vi kanske först en stor skål med ris och tog lite av auberginerna och lite sås, nästa portion, för att man skulle bli mätt var det bara ris och sås, berättar Rodjana. Det vi äter till middag var och en för sig här i Sverige skulle räcka till en hel familj, så var det, men otroligt mycket smak.
Pad makôa är precis det som rätten heter, stekt aubergine och med dessa menas de små golfbollsstora asiatiska auberginerna (det finns en hel uppsjö olika sorter). De kvartas och steks i olja med vitlök. När de är genom varma och fått lite yta blandas knippen med horapa (queen basilica) i och så stuvas allt snabbt med en sås på salta bönor (finns att köpa i asienaffären i flaska). Rätten smakas av med lite soja och fruktsocker.
Man blir överraskad, nej förvånad, att så lite kan smaka så mycket.

"Spännade upptäcksfärd" i Sollentuna Centrum


Bygger de lika illa som de stavar så ligger Sollentuna Centrum risigt till.
Idag gick jag nedför rulltrapporna från parkeringsdäck. En hel vägg har täckts med en stor flyer där kunderna omsorgsfullt hänvisas till nya avdelningar.
Tänk denna jättevägg och tryckt för dyra pengar - varför korrekturläser ingen?
"Spännade upptäcksfärd"...herrejösses vilken blunder.

PS för alla andra ordblinda stavas det "Spännande upptäcktsfärd" DS