lördag 12 september 2009

RADIO: Christer Lingström i Strängnäs del 3

"Petitesser” i sällskap av Christer Lingström.
Det är väl fint nog en höstkväll som den här även om maten till det mesta handlar om sommaren. Jag befinner mig med Christer Lingström i Strängnäs och på Hotell Rogge.
Under det här besöket ska det handla om något så enkelt som ägglåda med ansjovissås.Köksmästaren Lasse Dahlén på Hotell Rogge i Strängnäs gjorde Christer Lingström sällskap i köket när han lagade sin egen lilla ”petitess” ur boken ”Den goda sommaren” som kom ut för något år sedan på ICA Bokförlag.

Tabberasets ”Petitesser” återkommer inom kort och då med utegrillning på Visholmen.

Recept avsnitt 3:

Ägglåda med ansjovissås

Det här behöver Du:

4 ägg

Till såsen:
10 ansjovisfiléer
1 vitlöksklyfta
2 ½ dl olivolja
Gräslök och dill som dekoration.

Så här gör Du:
1.Förbered ansjovissåsen. Hacka filéerna och koka dem tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i en liten kastrull med olivolja. Koka långsamt och på svag värme, tills ansjovisen smält helt.
2.Knäck äggen i väl smorda portionsformar och sjud i vattenbad i ugn 4-5 minuter. Vitan ska ha stelnat medan gulan ska vara löskokt-
3.Ta ut äggen och ringla ansjovissåsen runt gulan. Garnera med färsk skuren gräslök och dill. Servera varmt.


TIDIGARE INSLAG I SERIEN PETITESSER MED CHRISTER LINGSTRÖM HITTAR DU HÄR:
Ettan
Tvåan

Katastrofalt dålig konstmässaAlla ska få vara med.
Konstmässan som tidigare gick från klarhet till klarhet och inarbetades under 30 år (jag vet för jag var med på den första och därefter under många år med kvalitetsgallerier både svenska och internationella...,så det så!) har ändat i ett fullständigt kackalurum av uttryck och stilar, av mestadels "hötorg" och dilettanteri.

Vi gick dit igår med högt ställda förväntningar, för vad händer när allt är tillåtet?
När alla som vill vara med - får vara med, om de har 10 lakan att betala.
Som folkligt experiment är det roligt och intressant - för varthän tar ett sådant äventyr vägen? - jo, understryker att konst inte har ett skvatt med demokrati att göra bara ekonomi.
Demokratiska urval har aldrig och kommer aldrig att göra konsten bättre, uttrycken starkare, bilderna mer unikt gränsöverskridande - snarare tvärt om.


Här stod förväntansfulla konstnärer i skepparkrans och med snusnäsduk runt halsen eller i lösa linneklänningar i beiget, en del med signaturen i megaformat som blickfång på väggen mellan tätt hängda "tavlor" i starka färger bakom sig, "tavlor" som "folk vill ha".
Det är en rent förfärlig föreställning för nivån är så låg att det är bedrövligt, sorgligt också att jag kanske tillhör det lätträknade antal som tycker så för jag är samtidigt övertygad om att det är detta representerade som utgör 2009 års konstsmak hos Hopen.
Just det här var en av anledningarna till att jag lämnade konsvärlden i början av 1990 talet - Jag trodde i min naivitet att jag skulle kunna få vara med om att förbättra och övertyga. Jag möttes av oinformerade belackare... Alla ställde sin egen ointressanta, ointelligenta och överflödiga bildvärld och smak mot min. Deras bildvärld vann! Den finns som färgrikt och ogenomrtängligt fett på konstmässan i Kista och Hopen applåderar.

Ippai Ippai Sushi i UppsalaAntikrundans Knut Knutsson är tokig i sushi från Ippai Ippai i Uppsala. Vi var där tillsammans i förra veckan - ett litet hål i väggen, men med riktigt vällagat ris och innovativa "pålägg".
Så bra är det att jag och Rodjana åkte från svamskogen häromdagen till Ippai Ippai för sen lunch. Vi kom precis innan eftermiddagskön radade upp sig - populärt ställe det här. Och vi åt en stor sushi för 120 kronor. Det underlättar för oss att personalen är thai, korrekt och trevligt inbjudande.
Vi tog omvägen, Knut Knutsson tar genvägen (han bor ju i Uppsala) åk dit och pröva ni också.