lördag 3 mars 2007

Månen

Månen är en ost!


Från balkongen 22:42


23:17, en röd hinna över gula osten och våra grannar från Kina smattrar smatterband för att skrämma andar och få lycka.


Nästan fullbordat.23.42


Månen i natt, en mandarin!

Panem et circenses


Kinesisk "bake-off", bara att sänka ner i fritösen och fritera gyllene.

Bröd hade vi, skådespelet var vår gemensamma lördagsfrukost. Då brukar vi göra lite extra istället för gröten. Idag var det "pha tong goh" och varm "nam tao hoo". Det var tredjedelen kinesiska som dök fram hos Rodjana. För det här är brödet och soppan som äts av den kinesiska minoriteten i Thailand och jag kommer ihåg de där underbara disiga morgnarna när jag själv reste i Kina och vi gick ner på trottoaren för frukost, en "saltig" soppa med räkor och grönsaker och så de friterade bröden, de långa frityroljedoftande, spröda, härliga, morgonbröden. Det är väl så att det är min egen brödkultur som gör sig gällande när jag hamnar i länder som inte har det, Kina, Thailand till exempel och då smakar det fantastiskt gott om morgonen med friterade substitut.

Det är bröd med minne, Rodjana minns tonårsfesterna - Jag minns mina kinesiska morgnar.

I morse så var de på bordet igen. De finns där med jämna mellanrum "pha tong goh" som de heter på thai, vad de heter på kinesiska finns det säkert mågon som kan upplysa om i kommentarerna.
"Det här är smaker som jag kommer ihåg från när vi var tonåringar och klockan var fem om morgnarna och jag hade varit ute hela natten och var lindrigt nykter, bakfyllan hade börjat ta över och då samlades man på något ställe och åt brödet och drack varm tofumjölk till. Sedan gick jag och la mig och vaknade helt utvilad och utan huvudvärk långt fram på förmiddagen", berättar Rodjana. Bröd med magiska egenskaper alltså!

Lite annat än vardagsgröten!

Hursom fick jag i mig tre bröd denna morgon, det är väl en tredjedel av hela dagens energibehov som täckts in? Och så en stor kopp sötaktig tofumjölksoppa. Som svenskt hade jag kaffe till och nu ska jag gå och ta en kopp till.