onsdag 7 juli 2010

Linnés temynta


Den doftar av bergamott och enligt Linné var den här myntan så nära te från Kina man kan komma, kanske så bra att man "nu ninte längre behöver importera henne från Kineserna".

Den växer i min trädgård sedan länge, men togs in till Sverige under 1700-talet av Linnés lärljunge Pehr Kalm. "I original" växte temyntan i Nordamerika där den självfallet dracks te på av indianerna. Där polinerades växten av kolibrier - här hemma landar humlorna tungt på blommorna som växer i flera våningar.

Enligt en källa så användes bladen som viltkrydda av Indianerna - måste testas till viltsäsongen och jakttiden.

Veteranbilar på Hembygdsföreningen i Sollentuna


Det är inte ofta Hembygdsföreningen släpper till Hembygdsgården Hersby till annat än som direkt har med hembygden att göra. Undantaget år efter år är några veteranbilsentusiaster som mitt i sommarvärmen rullar in sina ömsint renoverade åkdon från tiden då bilar såg ut som bilar. Mycket krom, raggarhistoria, Fordhistoria och några fina historiska "Italienare" var på plats. Ett 40 tal vackra bilar och ganska mycket folk som drack kaffe i Rotundastugan. Det är viktigt med sådana här möten och finge jag råda, vilket jag också får slår det mig, så ska vi ha fler sådana här evenemang. Därför arrangerar vi en skördefestival på Hersby redan den 22 augusti med massor av små föreläsningar med trädgårdsanknytning, utställningar och visningar av det som närodlats under sommaren. Mer information om det följer inom kort - evenemanget är ett samarrangemang mellan Sollentuna Hembygdsförening och Sollentuna Trädgårdsgille.