torsdag 1 maj 2008

Finger LimeDet är klart att den sätter en del myror i huvudet.
Vad kan det vara? Bilden från den ordlösa onsdagen i veckan.

En böna, en alg, ett kryp?

Proffsen vet redan - den är helt ny.
Och den har en konsistens som små romkorn - när den är övermogen, som de på bilden, riskerar den att spricka upp och citruskornen väller ur det ganska tunna skalet.
Jag fick några av Nina på Grönsakshallen på GastroNord nyligen.

Det är alltså fingerlime och de små kornen som alltså utgör en helhet i de klyftor som skils av med tunna beska hinnor precis som i en vanlig lime eller citron, har en hög syra som nästan gränsar åt sälta och med en smak som är en blandning av lime, citron och kaffirlime (makrut på thai) alltså bergamott.
Jag kryddade en Valborgs-GT åt Rodjana med dessa korn och hon intygade att den då slog över i en limesötma och passade alldeles utmärkt i smak, men såg skräpig ut i drinken.
De frukter vi har kvar ska vi testa i thailändska sallader - säkert mer dekorativt där och framförallt smakrikt.

Barnledig middag med hjärtmusslor, namjim, räkor och majonäsVi har nästan glömt hur det är att äta utan barn - vad hittar man på att servera? Vad äter man tillsammans och vad gör man sen...?
Nåja, en liten parvel är kvar hemma, medan storasystrarna är bortackorderadehos vänner vi träffade i templet. Deras telning och lilla Alma kokade raskt ihop att de skulle sova över hemma hos dem och storasyster hängde på - så här blev vi sittande.

Hjärtmusslor - bara nedvända i fräsande hett smör. och till det en namjim het och mustig:

Namjin:
2 msk salta bönor - finns som konserv i glasburk
2 färska thaichilli
4 klyftor vitlök
saften från en halv lime
1 tsk socker
1 1/2 "tumme" ingefära
Buljong från skrovkoket
1/2 kkp jordnötter

Blanda allt och mixa slätt. Det ska vara som en lös, mycket lös puré.

Rodjana lade till det där med jordnötter i tillredningssögonblicket - de ska egentligen inte vara med, men det gav en extra fjong åt röran.Nu till det djävliga!
Vi köpte hjärtmusslorna i vår lokala butik. Av 1 kg fick vi slänga 300 gram, de var skadade eller döda. (inte bra för 129 kronor kilot)

Räkorna var salta som surströmming, dock ej sura - inte heller bra för 199 kronor kilot

Första kvällen ensamma utan flickorna så fick vi hålla god min i elakt spel och behållningen var de friska sköna hjärtmusslorna och Rodjanas heta namjim.

Stockholm Buddhist Vihara, idag första majJag vill på det varmaste rekommendera Stockholm Buddhist Vihara i Jakobsberg för var och en som vill träda in i lugnet och harmonien.
När vi kom dit idag satt Ven. Banthe Siri Dhammaratana ensam till bords och åt. Vi bjöd ett fat med frukt till efterrätt. Sedan bjöds vi till bords med en rad goda Sri Lankesiska rätter.
Efter min dödenbok vill jag veta hur de döda nås av det vi skrivit, om över huvud - det kan låta konstigt, men är det inte. Speciellt som vi nu för ett nytt bokprojekt går i en sedan länge död kvinnas fotspår och lyfter fram sådant som lagts i det dolda, mörka. Vi är inne och petar i det som kan upplevas som ett själsligt minne. Hon skrev till oss för 125 år sedan drygt, hon vittnade om sin förtvivlan med en otroligt vacker piktur och beredde oss att läsa just nu.
Det är klart att man känner ett obehag på gränsen till det övernaturliga, parapsykologiska eller patafysiska (hon var samtida med Jarry).
Jag frågade Bhante Dhammaratana om företeelsen var inne i oss själva eller om det förorsakades av reella andar - sådant här är rasande intressant nämligen. Och han tittade på mig och log och sa att "det kan vara både ock. Jag kan vara behjälplig."
Nu läser han kapitlet i "Döden i skogen" om avrättningsplatsen alldeles i närheten där de döda vilar i ett slags limbo och han läser kapitlet om kvinnan som talade till oss i en handskriven sida i ett arkiv,henne som vi följer och som vi ska låta berätta om till höstens bokutgivning.
-Det handlar också om att förbereda sig själv, rena sig själv inför arbetet, menar han. Enkelhet och eftertanke.

Vi stillade oss hela familjen och andra gäster i en kort ceremoni.
Sedan fick jag förmånen att köra honom till ett möte inne i stan inför Vesak den 10 maj på Etnografiska och den 17 maj på Viharan i Jakobsberg

Tabberasets böcker på antikvariat

Klicka på bilden för att kunna läsa texten

Det är ju kul att se att de håller priset hyfsat bra.
Tabberasboken om maten hos Astrid Lindgren är slutsåld om det inte ligger några ex kvar hos enskilda bokhandlare.
Ska man ha den inbunden och röd och fin så är det antikvariaten som gäller.
I höst kommer den som storpocket!.
Gå in här och beställ den om Du saknar den.