Men, som hon skriver - kroppkakor är inget som alla tar till sig.
De få som känner sig kallade kan väl utmana varandra med kroppkakerecept här och nu.
Det är ju en gammal fin småländsk tradition att utmana varandra med de bästa tillagningarna - se bara hur Astrid Lindgren beskriver tanterna i Småland när de försöker bräcka varandra med den bästa ostkakan.
Säkert var det också så när det kom till kroppkakor.
Visste ni förresten att det är potatishöljet som är kaka och fyllningen som är kropp? Så är det! Kroppkaka.
Det här är mitt kroppkakeresept som också jämte kroppkakans historia(där det också framgår att kroppkakans norska kusin kallas för "raspeball" och är jättegod) beskrivs närmare i min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas":
Grova kroppkakor
De kallas så på sina håll i Småland, grå
eller grova kroppkakor. De är gjorda på
mestadels råriven potatis, men de kan
bli fina i alla fall, beroende på hur fint
man river dem. Grovt rivna blir de
litet taggiga och fransiga. Receptet ger
ca 20 kroppkakor.
Det här behöver Du:
3 kg rå potatis
4 kokta potatisar
1 dl vetemjöl
salt
Till fyllningen:
4 hg rimmat sidfläsk
1 1/2 msk krossad kryddpeppar
1 stor gul lök
Så här gör Du:
Skär fläsket och löken mycket fint i
små kuber. Blanda tillsammans med
kryddpepparn. Pressa ljumma kokpotatisar.
Riv de råa, skalade potatisarna
fint. Det rårivna kramas ur genom en
ren handduk. Spara saften, i den finns
viktig stärkelse som ska användas.
Blanda den kokta potatisen med den
råa i en stor bunke.
Häll försiktigt ifrån den utkramade
potatissaften så att bara det grumsiga
i botten finns kvar, detta är ren potatisstärkelse.
Arbeta in den i potatisen tillsammans
med mjölet till en fast smet.
Den ska vara lätt att forma till en boll.
Platta ut bollen och lägg på fläskfyllningen.
Vik kanterna över och forma
till en boll igen. Lägg i en gryta med
saltat kokande vatten. Låt koka i
1 timme. Kroppkakan ska först flyta
upp till ytan och sedan sjunka ner
till botten igen. Då är den färdig.