Gitto skriver i en kommentar att hon sitter inne med det ultima kroppkakereceptet - jag tror henne så nära till fosterjorden som hon har i sitt Kalmar - Öländska originalkroppkaker är alltså att vänta.
Men, som hon skriver - kroppkakor är inget som alla tar till sig.
De få som känner sig kallade kan väl utmana varandra med kroppkakerecept här och nu.
Det är ju en gammal fin småländsk tradition att utmana varandra med de bästa tillagningarna - se bara hur Astrid Lindgren beskriver tanterna i Småland när de försöker bräcka varandra med den bästa ostkakan.
Säkert var det också så när det kom till kroppkakor.
Visste ni förresten att det är potatishöljet som är kaka och fyllningen som är kropp? Så är det! Kroppkaka.
Köpekroppkakor
Det här är mitt kroppkakeresept som också jämte kroppkakans historia(där det också framgår att kroppkakans norska kusin kallas för "raspeball" och är jättegod) beskrivs närmare i min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas":
Grova kroppkakor
De kallas så på sina håll i Småland, grå
eller grova kroppkakor. De är gjorda på
mestadels råriven potatis, men de kan
bli fina i alla fall, beroende på hur fint
man river dem. Grovt rivna blir de
litet taggiga och fransiga. Receptet ger
ca 20 kroppkakor.
Det här behöver Du:
3 kg rå potatis
4 kokta potatisar
1 dl vetemjöl
salt
Till fyllningen:
4 hg rimmat sidfläsk
1 1/2 msk krossad kryddpeppar
1 stor gul lök
Så här gör Du:
Skär fläsket och löken mycket fint i
små kuber. Blanda tillsammans med
kryddpepparn. Pressa ljumma kokpotatisar.
Riv de råa, skalade potatisarna
fint. Det rårivna kramas ur genom en
ren handduk. Spara saften, i den finns
viktig stärkelse som ska användas.
Blanda den kokta potatisen med den
råa i en stor bunke.
Häll försiktigt ifrån den utkramade
potatissaften så att bara det grumsiga
i botten finns kvar, detta är ren potatisstärkelse.
Arbeta in den i potatisen tillsammans
med mjölet till en fast smet.
Den ska vara lätt att forma till en boll.
Platta ut bollen och lägg på fläskfyllningen.
Vik kanterna över och forma
till en boll igen. Lägg i en gryta med
saltat kokande vatten. Låt koka i
1 timme. Kroppkakan ska först flyta
upp till ytan och sedan sjunka ner
till botten igen. Då är den färdig.
tisdag 22 maj 2007
Kroppkaka - Palt att dö för (en smula)
Något av det svenskaste som finns, palt?
Ja både ock och inte alls.
Idag stod Rodjana inför valet och kvalet. Thaimat på kyckling eller något svenskt halvfabrikat och eftersom jag själv var borta ända fram till middagsdags och hon höggravid så blev det halvfabrikat.
Kroppkakor med hemgjord rårörd lingonsylt, smör och kryddpeppar, grillad grön sparris och en gurk och tomatsallad med en vinegrätt. Som förrätt en färdig gazpacho från Coop med vår unika olivolja.
Paketfärdig gazpacho
Dessa paltar – för som sådana räknas de jämte blodpalt och andra liknande ”små bitar” (som är den egentliga betydelsen fornnordiskans ”palt”) av kryddat fläsk och potatis har vi ätit i några hundra år bara och knappt. Potatisen blev ”människoföda” i Sverige så sent och allmänt som under 1830 talet sedan man förstått att ”kan man göra brännvin av potatisstärkelsen så kan man också ha den på bordet”. Folk insåg släktskapet med säden som både kunde kokas brännvin och bakas bröd av. Potatis blev ett brödsurrogat.
Så hade potatisen redan introducerats så smått 100 år tidigare när Linné på sin resa till Dalarna 1734 noterar att en präst där fått bönderna i detta barkbrödsbälte att acceptera potatis och odla den med så pass resultat att det räckte till tiondet åt sig själv.
Sparris, gurka och tomat - det behövs alltid något grönt till palt
Det är flera år sedan vi gjorde hemlagade paltar, men efter dagens middag bestämde vi oss. När väl babyn är född så ska vi ta tillfället i akt att göra helagade kroppkakor med merparten rå potatis så att man får den fransig och grov och härlig och varm och med grovskuret kryddpeppardoftande fläsk inuti.
Lingon som ett slags blodets röda lov till kroppkakan
Dagens Coop paltar var alldeles mjuka och härliga och rika på fläskfyllning. Så stod det ”småländska kroppkakor” på paketet från Lithells också. Förvånande bra.
Något av det svenskaste som finns? Nja i Gotland finns "ugnstrull" i norr Pitepalt och på Öland kroppkaka - alla är de släkt och en slags pirog och piroger finns ju lite varstans, främst i östanled. I Finland finns något som heter "kallikåkko" (tror det stavas så) som är ett rågbröd som gotländska ugnstrullen, men fllt av en blandning av strömming (fisik) och tupp (kyckling). Man har alltså tagit det som funnits för handen och gjort ett matpaket av där allt serveras i ett.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)