måndag 15 juni 2009

Ajarn Sulak Sivaraksa - på nudelsoppa


Ajarn (betyder magister) Sulak Sivaraksa och hemma hos och med Tabberaset ikväll.

Det här är en man som vi borde känna namnet på. 300 000 svenskar åker till Thailand varje år - få bryr sig om landet, folket, kulturen, traditionerna. Isolerade av sitt sololjefilter når de inte ens en bråkdel av upplevelsen.
Vi pratade om det idag. Ajarn Sulak Sivaraksa är en av Siams viktigaste skriftställare och debattörer, inte alltid gillad, men lyssnad till högt upp i de högsta av hierarkier. Han kom hem till oss i sällskap av kommissionären i kommittén för mänskliga rättigheter Surasee Kosolnavin. Jag frågade vad som kommer att ske i Siam (han använder Siam om landet och Thai om språket, människorna och kulturen så som var brukligt före 1939).

Vi åt nudelsoppa på shanghajnudlar och med frikadeller på räkor och på fisk allt kryddat med ättika, lime, fisksås, socker och chilli.
Samtalet före, under och efter vår middag kretsade naturligtvis kring Ajarn Sulaks senaste arbeten och hans föreläsningar som han hållit i Sverige den här gången (han var i Arvidsjaur igår). Vi fick också del av underhandsinformation om läget i Siam genom Surasee Kosolnavin. Gästernas intresse fokuserades kring hur mycket vi svenskar håller reda på av händelseutvecklingen och jag kunde naturligtvis sorgligt meddela att tredje världen ligger så långt undan att svenskarna inte tycks bry sig. Jag berättade att jag EN enda gång blivit uppringd av media (SVT) och fått informera om Siam under senare år och då handlade det om kungen vars namn svenska journalister för övrigt inte ens kan uttala korrekt. Typiskt.

Vi har träffat Ajarn Sulak i stort sett varje tillfälle han varit i Sverige och genom Prayadh Kullapa, statsvetare, Thai, författarkollega och god vän. Ajarn Sulak är den sortens människa som har enkla lösningar på komplicerade problem och som anser att varje samhällsförändring måste ske parallellt med en förändring hos individen.
Professor Sivaraksa har inga fler föreläsningar att ge i Sverige den här gången utan tar tilfället att leva ett socialt liv en tid innan han åker tillbaka till Siam.
Vi är hedrade och lyckliga över hans besök hemma hos oss.