tisdag 12 augusti 2008

Nam Pla wan


Det är en röra med chilli som b'äst ätes till syrlig omogen mango, men som passar till syrliga gröna äpplen.
Du behöver 1 tsk torkad rostad och krossad chilli, 1/2 dl strösocker, 1 lagom stor rödlök, 1 tsk räkpasta 2 msk fisksås.
Rör om tills sockret är löst och doppa sedan äppelbåtar och ät. Det är vansinnigt upphetsande.

Gulasch som den ska smakaJa brukar inte ge mig tid att laga sådant som bloggerikollegor skriver ner - har jämt skägg med det egna. MEN, Björns gulasch kunde jag bara inte motstå.
Det blir ju så ibland. Vid pass två idag bläddrade jag runt bland bloggar och hamnade hos "Betraktelser från Baren" som toppade med Gulasch och sådana grytor är min stora förtjusning när vädret passar.
Den blev riktigt god. Jag fuskade inte, men jag använde hett paprikapulver, lite råare, lite beskare vilket balanserades med den söta hemodlade löken.

DahliorDe lyser som små planeter och man ser dem på långt håll i grönskan.
Jag gillar verkligen Dahlior för de finns i ett sådant stort mångfald och så är de lite mariga. De representerar inga kallgrader precis och rötterna är så känsliga att de får tas in över vintern. Lite påminner arbetet om de envisa 16 och 1700 talsträdgårdsmästarna som flyttade sina växter in och ut och in igen i orangerier för att få njuta en kort tid.