måndag 17 augusti 2009

Vit soppa från grönt land


Odlingssoppa - vi inleder sköredehösten med en sådan alltid - idag var en sådan dag, premiär för landets primörer.
Detta ingår i den otroligt smakrika skördesoppan:
Märgärtor, sockeräertor, bondbönor, svartrötter, haverrot, chalottenlök, morötter, persiljerötter, vitbetor späda kålrötter, en kvist fransk estragon, två dillkronor för smaken liksom några ruskor fänkålsdill och kvistar timjan, salt, peppar och nyupptagna små mandelpotatisar.
Allt skärs i kuber vars storlek är avhängig koktid, vitbetorna kokas för sig och skärs varma. Lök hackas fint och fräses i lök tillsammans med potatisen. Rötterna (utom haver och svart) går i straxt efter. Häll över vitt torrt vin så att det täcker, täck de skurna haverrötterna och svartrötterna med citronvatten och låt dessa gå i soppan med ärtor och bondbönor som förvällts och skalats, sockerärtor allra sist
När soppan börjar reda sig med potatisen hälls vispgrädde över och soppan smakas av med kryddgrönt och salt. Servera med syrat bröd.
Jag lovar - herregud, man blir nästan vegetarian - men å andra sidan så ska vi ha helstekt fläsksida med anjapotatisar och kålrötter snart som en höstmiddag. Det är så himla kul att vara odlare när det smakar så förbannat gott och som vanligt, soppan idag märks inte att man skördat i landet - överflödet är enormt - härligt.