söndag 24 juli 2011

Plocka vinbären med bärplockare, effektivisering av trädgårdsnjutningen


Det står ju "bärplockare" och vad är vinbär om inte ett bär. En odlargranne kom förbi på sin cykel häromdagen. På pakethållaren hade en en sådan där röd bärplockare i plast som bara kostar några tiotals kronor.

"Roland, skaru ut å plocka blåbär", ropade jag och han stannade och klev av cykeln.
"Jag har varit ute och spanat, det har varit så torrt att vare sig blåbären elller svampen svullnat", fortsatte jag.
"Nej", svarade Roland som spelar fiol i "Komp-i-slaget". "Jag ska harva av mina röda vinbär".
"Med den där", frågade jag förvånat.
"Det heter ju bärplockare då ska det väl gå att plocka även vinbär med den", svarade Roland.

Det blev sen hemgång. Halv elva var det skumt. Lovisa med en laddad bytta röda vinbär.

Jag gillar ju inte de där bärplocksmanickarna att använda i skogen - grundinställningen till blåbärs och lingonplockning är "Skittrist"! Med bärplockarmanick blir det dessutom svårrensat - det kommer med skräp och blad och stjälkar.


Alma med de vita vinbären

Nu gav jag dem en chans och dröm om min förvåning, vinbärsplockningen gick som en dans. Man skulle kunna tro att de svällande röda bären krossas av manicken och lämnar bara en sörja kvar, men så icke. bären hamnar färdigrensade i uppsamlingskärlet.

Så sent plockade vi vinbär att ljuset till slut knappt räckte till att fotografera med iPhonen, men det ser väl alla at det här är en Peace

Det är lustigt att det finns ett visst motstånd hos barn att odla trädgård - det som är så kul! - ändå är de med och de ser väl inte ut att lida alltför mycket?

Just i ögonblicket är det en angenäm vinbärssaftsdoft i det lagerska, annars inte så angenäma, hemmet. Igenkäning, barndom, vuxenliv, tradition, bevarande - saften går att etikettera med många olika ord.

Sprakande Krasse

Många föraktar gurkörten för att den tar sådan plats, men det har mer med aktsamhet att göra, att se till att den inte fröar av sig så "fröbannat". Så här års går jag i landet och tittar om den inte ska komma sig och troget var den där blommande idag - jag är nöjd, den har en sådan väldoft och är så vacker, dessutom god med gurka, gurkor som i den senaste fuktiga värmen satt fart ordentligt. blir det inte för kallt nu med regnet så ska det bli ordentliga gurkskördar opm några veckor - gurklisten är nämligen lagd i gamla melonlandet som är byggt på 30 centimeter skit från islandshästar.