måndag 14 september 2009

RADIO: Christer Lingström i Strängnäs del 4

Tillbaka till sommarens petitesser tillsammans med Christer Lingström och från Strängnäs - notera att Christer är med i rörlig bild från samma plats i TV 4 morgonsoffa. Här får han tala till punkt!



I nästa och avslutande inslag kommer Christer Lingström och tabberaset att klättra upp till Strängnäs högsta punkt och titta på utsikten. Så ska vi visst laga gös också. Jag kommer ihåg en gös en gång på Edsbacka som Christer lagade till - perfekt stekt och lagd på toppkål späckad med tryffel.

Recept avsnitt 4:

Grillade kycklingbröst med jordnötssås

Det här behöver Du:
4-6 kycklingbröst filéer

Marinad:
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ tsk chilipulver
2 tsk mald koriander
2 tsk mald ingefä’ra
3 msk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vegetabilisk olja

Jordnötssåsen:
4 tsk vegetabilisk olja
100 g skalade färska jordnötter
½ medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
½ tsk hackad chili
2 tsk mald ingefära
1 tsk farinsocker
4 tsk citronsaft
3 ¾ dl hett vatten
salt och vitpeppar.

Så här gör Du:
1.Skär varje kycklingbröst i sju diagonaler.
2.Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken och lägg ner alla ingredienser till marinaden och blanda. Lägg kycklingköttet i en plastpåse och häll marinaden över, blanda väl och lägg i kyl i 12 timmar.
3.Gör jordnötssåsen. Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt jordnötterna. Rör runt tills nötterna mjuknad och tillsätt då löken.
4.Häll över jordnötterna och oljan i en matberedare tillsammans med vitlök, chili, ingefära, sockret, citronsaften och det heta vattnet – mixa slätt. Späd med mer hett vatten om nödvändigt.
5.Slå upp såsen i en kastrull och sjud försiktigt under omröring några minuter, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
6.Trä upp kycklingbitarna på blötlagda spett och grilla tills genomheta (2-3 minuter)
7.Servera med sallad och jordnötssåsen varm eller kall.

TIDIGARE INSLAG I SERIEN PETITESSER MED CHRISTER LINGSTRÖM HITTAR DU HÄR:

Ettan
Tvåan
Trean

Rödbrokig svensk - genetiskt 1700 tal



Nu börjar jag skörda ur mitt 1700 tal.
I helgen tog jag upp fem olika slags potatis efter utsäde från SLU.
Resultatet ömsom si och ömsom så.
Bäst var Ahlströmers "Jämtlands röd", stora jämna potatisar i rubinröd färg. Sämst gav Rau∂ar från Island - maskätet och rötangripet.
Nu har jag utsädet till nästa år och då ska jag kunna unna mig smaken (Snacka om nördiga och besatta projekt)
Av den vackra "Rödbrokig svensk" (bilden) kokade jag mig en (1) potatis igår till surströmmingen och delade med de övriga vuxna vid bordet - sicken potatis det var! den räckte till alla!