söndag 28 september 2014

Jätteroligt att skörda när man vet att man inte får äta.Vackra pumpor, primörstorlek på gula och röda och vita betor, mangold som är alldeles krispig. Det är sista skörden i mitt gamla land. Samtidigt ska jag göra nya bäddar efter ett våldsamt misskött år i det nya landet. Kirskålsrally bland grävtagen. Ser det som bra träning. Sedan tänkte jag försöka mig på att lägga en ny bädd enligt beprövade metoder.

Rafsar upp gräsytan med fräsen, lägger över pappkartong, häller på kompost eller förlorad ensilage, brunnen hästskit över detta och så gräsligt mycket halm. Bädden kan gärna bli en halvmeter hög. I vår spettar man ner hål för sättpotatis och bondbönor och täcker upp med lite trädgårdsjord. Nästa höst ska bädden kunna grävas...sägs det.

Tänkte på det här med skördandet och min slimlineidé på itrim med 800 kcal om dagen som högst. Jo, det ska väl gå bra, pumporna går att frysa efter tillagning. Betorna lägger jag in. Bönorna picklar, mangolden. Förra året förvällde och frös jag den och den förlorade av användning. Kanske kan göra en kimchi. Någon sa att det bara var att hacka och lägga i bunke, röra varannan timme så att det blir lösfrys och så är det bara att ta för sig när det behövs. Alltså 24 november ska jag ha nått mitt mål och förändrar mitt sätt att äta (Nej jag är inte matstörd!!!!) Då ska jagh också ha blivit 33 kilo lättare. Okey, jag är på god väg, men tvivlar en del på målet. Tror inte det funkar (trots att jag är överbevisad, men 33 kilo ÄR djävligt mycket)

Ni som vet att jag har en jordkällare på tomten vet att den är så gott som nyrenoverad, MEN det behövs en del detaljer för att få den att fungera så det får anstå till i vår)