lördag 12 januari 2019

Begär efter Gudarnas ost


Plötsligt fick jag ett sådan sug, efter en grej som "jag inte stoppat i munnen" sedan snart nio år, en långlagrad Beppino Occellis togaksinlindade ost. Jävlar i h-e vilken ost det är.
Behövde inte Googla den, gick till min egen fatabur, Tabberaset.se. Bara bilden fick mig att framkalla smaken i munnen. Nu är klockan över 22 och det skulle vara helt omöjligt att hitta den, Seven eleven? Ica? Bensinmacken?

Drar mig till minnes att jag var 17 år och i Paris och blev sugen på paté, ost och vin klockan ett på natten. Gick ner de knirriga trapporna från mitt billiga hotellrum på Rue des Saint Pêre, ett stenkast från Boulevard Saint-Germain och Café de Flore. Alldeles i närheten fanns en dygnet-runt-öppen ost och vinaffär och där fanns den då, och förmodligen fortfarande, Beppino Occellis tobaksbladslagrade ost och även den som lagrats i druvresterna efter vin.
Två gånger har jag förärats att smaka den, Paris 1969 och Sollentuna 2010. Och i kvälls fick jag sådant begär. Bläddrade upp vad jag skrivit då, 2010 och allt är stängt.

Läs om osten här