lördag 15 juni 2013

Vanlig lax med röror


Vi äter lax en gång i månaden hemma, het panna och med mjuk kärna, laxen smälter i munnen. Kall är den utmärkt att dela i lameller och blanda som sallad med varma glasnudlar, chili, lime, vitlök, selleri, torkade räkor, fisksås.


Igår serverade vi den med den enklaste av såser, dill mixad med tukisk yogurt med lite salt. Grönsallad till och en röra av innanmätet av tomater, brynt färsk lök, stekta selleristjälkar, chili, paprikapulver, vitlöksklyftor, fisksås, soja.


Hetta upp en järnpanna med olivolja, rör i tomathusen med löken, sellerin och vitlöksklyftorna. Låt gärna ta lite färg. Krydda med paprikapulver, fisksås och soja. Mixa helt slätt till krämig konsistens.

Längsta tårtan, en årlig repris

Det är alltså inte första gången. Årligen återkommande metervis av jordgubbstårta, man liksom känner att sommaren är på väg.
August slutar dagis och börjar skolan i höst. Sista gången med flermeterstårta, uppträdanden och dagen till ära en "dagisstudent".

Det här händer och sker på Montessoriförskolan "Myggan" i Rotebro. Nu är det slut "Paggen", nu ska du in i skolvärlden och få en egen padda och lära dig skriva på dator och framförallt lära dig lära - alltså att ta reda på saker och ting på en mikrosekund.

Ska bara påminna dig om mitt första år bland skrivstift, bläckplumpar, sjöarna i Östergötland och Hallands vattendrag och morgon mellan fjällen och alla andra psalmverser...alla utantill, en i veckan och litet a i svenska och b i historia, sedesbetyg med hot omn stora Ö med sorgkant.


Gryning under en minut


Jag har förmånen att få uppleva den korta gryningen som bara är en kort gräns mellan skymning och morgon så här års och vid siktigt väder är det knappt att man ens noterar den. Ljuset tenderar till att bli lite kallare bara. Afton = varma toner och Gryning = kallt ljus.

Bilden från Lidingö i går natt.