lördag 29 augusti 2009

Thailändsk soppa på svenskodlade grönsaker


Det blev en dag i solen. Alla bondbönor i stora landet skördades och blasten skars i småbitar och fick gå tillbaka innan grepen fick göra sitt.
Nästa år blir det en liten örtträdgård här. I den gamla är det på tok för trångt, vare sig vinruta, isop eller åbrodd får plats, den franska dragonen och salvian måste också få utrymme och då får mina alla slags olika timjan breda ut sig bäst de vill. Börjar omflyttningen redan i morgon så att växtligheten hinner rota sig på de nya platserna innan vintern.
Det är redan höst och nu spritar vi bondbönor och samlar frö till nästa år. Och vi skördar fortfarande stort utan att det syns att det är taget. Har fortfarande mycket bondbönor att ta hand om.Middagen idag var en lysande het soppa på det mesta från landet plus kantareller från skogen och kryddad med bland annat korianderpilört. En av de bästa odlingssoppor jag smakat, men så var det Rodjana som "rattat" den med thailändsk hetta och svenska grönsaker. Hårdstekt sidfläsk med vitlök till och sticky rice, "kaoniew".
Bilden till höger är från en "suddigare" måltid med köttbullar i gräddsås, rödbetsröra och dillkokt Anja.