fredag 21 augusti 2009

Sugen på småländska isterband


Vi tog resonemanget idag på Esdsbacka Bistro under lunchen som bestod av fläsklägg med rotmos och skånsk senap:
Är det värt en omväg för att få bra råvaror och goda charkuterier?
Självklart - som igår när vi hade lite beslutsångest.
För att få ihop en välsmakande middag åkte jag först till Norrviken<< och Percy's för att få tag i isterband värda namnet - allt annat framstår som simpel grynkorv vid jämförelse.
Sedan åkte jag upp till landet och grävde upp två stånd Anja potatis som räcker till ett rejält kok. Passade på att hämta hem palmkål och slätbladig grönkål också och en ståtlig purho och några rödbetor.
Hemma sattes först rödbetorna på spisen, sedan potatisen. Purjon strimlades med kålbladen och stektes i smör för att sedan få brässera med grädde tills klart. Isterbanden fick långsteka till de klädsamt sprack upp precis före servering.
Till serverades hemodlad inlagd gurka, varm picklad potatislök från Råshult och de kokta betorna.
Vad säger man?
Isterbandskoma?!!