fredag 15 juni 2007

Aom moo och kaikemFör några låter säkert rubriken som ren gallimatias.
Hos andra får orden det att vattnas i munnen - hos mig bland annat.
Idag serverades vår Aom moo med en smakbas från en näve torkade räkor som malts med gul lök och rörts ner i den klara buljongen tillsammans med den feta fläskfärsen och svampen och dillen och alla andra grönsaker. På toppen en rejäl dusör med hel färsk thaichili - det ska kännas att man äter. Hur den lagas berättade jag en gång här!
Som en sidorätt serverade vi oss helt enkel burkad makrill i tomat med lite chili och fläskiga flagor av mynta.
Kaikem har vi nu "skördat" ur saltlaken. Våra ankägg smakar helt förträffligt och har en så hög sälta att man kan spola fisksåsen, nam pla, till riset. Kolla här!
Så var Rodjana på Vi och handlade. Där reades kravbananer för tio kronor kilot. Gissa varför?
Jo, för svensken är så märkligt kräsmagad att han hellre äter omogna bananer utan smak än tar i en mogen som han tror är rutten. Knäppt? Nja, snarare oinformerat.
De bananer vi fick med oss hem var inte ens de helt mogna utan får ligga till sig svalt.
Vi tar oss friheten att göra oss en var sin bananasplit ikväll till kaffet. En banan, äkta vaniljglass, choklad, drottningsylt och vispad grädde. YESSS!

Som folk har det

Avund är kurare! Ibland känns det som ett litet sting.
Gör en serie arkitektreportage för en tidning och som ska publiceras i höst. Hus i offentlighet, privat, andligt och kommersiellt.
Jag ser kök, varhän jag än kommer. Superkök!
I ett Pål Ross hus hamnade jag i drömköket för många - inget saknades - här fanns till och med isvatten i kylskåpsdörren.
Nu vet jag att det blir alldeles för plottrigt att jobba i ett sådant här kök, nästan så att man inte vågar vända sig om för allt det fina i utrustningsväg, mitt drömkök är kakel och rostfritt och gigantiska avställningsytor, men här handlar det om det estetiska, det designade, yta mot yta, trä mot borstad aluminium och alla pengar som finns nedpytsade bara för att det ska vara vackert.
Ikväll blir det thaimat på vår Electrolux!