lördag 19 maj 2007

Äggande Kaikem - salta ägg från Thailand

Kai = ägg och Kem = salt. Kaikem = Salta ägg. Naturligtvis en konserveringsform och samtidigt en sådan som ger en alldeles speciell smak och därmed framträder som en egen råvara vid sidan om ursprunget. Jmfr srömming - surströmming, färsk skinkstek - rimmad juskinka, färsk vitkål - surkål etc. Kalkonägg är väl inte det vanligaste på bordet, men oerhört gott, både som äggröra och som Kaikem I alla fall slumpade det sig inte sämre än att jag fick tag i en karta ank och kalkonägg från en bonde i Sala.  (Den som inte har dessa utsökta möjligheter kan använda sig av hönsägg istället) och brukar.

  Äggen måste vara pinfärska och i kombination med den allra minsta skolkunskap i kemi och fysik kan vem som helst laga till dem. Smaken är självfallet salt, men också betydligt mer flerskiktad än som "bara" ett ägg. Som alltid, även i färskt hårdkokta ägg, kan man ana en ton av svavel, inte förblindande eller förhärskande utan bara lockande, sötman ligger innanför sältan, aningens bittert också, mandel av gulan, mandelmassa, hickory. Jag äter den till ris och med en chilli som jag för ovanlighetens skull köper i butiken; Nam prig Narog, (Nam prig från helvetet)

Tvätta äggen noga, borsta dem helst. De är stora och vackra. En stor glasburk ska också tvättas ren med diskmedel och sedan sköljas noga. 1. Lägg äggen i glasburken. 2. Fyll en kastrull med några liter vatten och koka upp. 3. Häll i salt tills en mättad saltlösning uppnås. 4. Ta från elden och låt svalna. 5. Häll den mättade saltlösningen över äggen och lägg något överst som trycker ner äggen i lösningen så att de är helt omslutna av vätska. 6. Tillslut burken och låt sedan stå i tre veckor på ett svalt ställe. Ett efter ett kommer äggen att sjunka till botten om inte burken är "packad". När denna jämvikt är uppnådd är äggen färdigsaltade och kan tillagas. 7. Ta upp ägg och koka i tio minuter. Låt svalna och dela längs med för vacker form och för att inte göra som i väst - bråka om äggen ska knackas i den spetsiga eller tjocka änden! Njut! Ankägget är väldigt och vackert lysande som en sol

6 kommentarer:

Kajsakarin sa...

Här kommer ett litet fan-mail,
läser din blogg ganska regelbundet och eftersom P1 alltid står på i köket lyckades jag höra ditt Linnéprogram idag. Naturligtvis är jag nyfiken på bäbisen, så det var med ett leende jag läste om hur ni slapp kejsarsnittet. Anledningen till den nyfikenheten är att jag själv varit ganska jämngravid med din fru, men vi fick vår "lille" kille (4 kg) den 11 maj, två veckor före utsatt datum.
Någon dag ska jag våga mig på att laga alla goda rätter du beskriver. Läser också med behållning om ditt odlande, koloniamatör som jag är (andra året).
Tack!
Annakarin

Unknown sa...

Alldeles underbara recept, inte sett någon som går in så i detalj på riktig thaimat.
Annars brukar det mest bara vara Tom Ka Gai och kyckling med cashewnötter.

Lagers tabberas sa...

Kajsa Karin - man blir nästan "förlägen" Grattis till Theodor August Oscar. Vi är ju övertygade om att få en kille också.
Rodjana vankar av och an och bara väntar att det ska sätta igång. Tidigare har vi varit två veckor före utsatt tid och visst, det småvärker, men sätter inte igång ordentligt - kan bli när som helst dock.
Roligt att man blir läst av andra kolonilottsodlare - Du får berätta mer.
Har läst Din blogg och ska ta en djupdykning senare, ser varmt och familjärt ut.
Tack för Din kommentar!
Fottryck Krap khun krap, Det är väl tvunget tycker jag att få ihop recept efter "svensk standard", provlagade framförallt så att man vet att ingredienserna stämmer. Hoppas Du får fortsat god läsning här, vi ska göra allt för att "hålla stilen".

Anonym sa...

Men vad är en "mättad" saltlösning. Kan man få proportionerna?

Lagers tabberas sa...

Du anonyme En mättad saltlösning "tillverkar" Du så att Du kokar upp vatten - tillräckligt för att de ska täcka äggen - och så öser Du i salt lite i taget och ser till att röra om så att saltet löser sig. När Du kommit så långt att det inte löser sig längre, det vill säga att det blir salt kvar på botten av kastrullen och ytan skinnar sig med en saltskorpa, då är lösningen mättad. Alltså det går inte att lösa mer salt i vattenmängden.

Anonym sa...

Det här var ju mer än lovligt spännande...