fredag 8 maj 2009

Makros, maskros.

Gick bara en ronda i trädgården och tog dem som kanske ska blomma inom ett dygn, nästa dygn en ny runda med nya dag-före-blommning-maskrosor. I övermorgon likaså. Ett tag med grepen inte för att bryta jorden utan bara för att lätta på roten och så är maskrosen bara att dra upp.
När jag första gången kom till vår köksträdgård var det 100 kvadratmeter tättvuxet maskrosor i hård lerjord. Jag vet att bakom ryggen på oss log man i mjugg och tisslade om vår maskroslott. Trägen vinner.

Rubinrött ogräs "mollar sig" redan i köksträdgårdenSkotten av molla lyser rubinrött lite här och var i bland de höstgrävda kockorna i landet. Det är tur de visar sig så tydligt att de går att rensa ur. Molla blir giganisk och skulle lätt ta över en hel odling om den inte hölls efter. Fröställningarna är som klasar av tusentals fröer. Det vi inte rensar undan redan nu sparar vi tills dess de är av spenatstorlek då vi plockar dem och sköljer, river bort huvudbladnerven och sedan kokar som spenat och använder som fyllning i vårrullar. Där är de antagligen bäst med sin lilla bittra klorofylliga eftersmak.