fredag 11 april 2008

Norskt på bordet - fiskepudding igen, mot morgonsimmad torsk

När jag läser det jag skrivit inser jag att jag farit iväg om Norge och minnena därifrån och glömt helt den goda panerade och skivstekta fiskepudding som vi åt till middag idag. Kul för Lovisa hade sin kompis hemma och hon gillar till och med något så udda som norsk fiskepudding. Serverades idag med tryffelmos (!) sås på spenat och grädde och en majonäs med räkor.


Det är min böjelse för det norska som ger sig tillkänna igen. Ändå är de 30 år sedan jag flyttade hem.
Om man tänker på Norge, helt spräckligt av fjordar som skär sönder landet från väster till öster, höga åsar, fjäll och berg. Vägar som slingrar sig så att en mil fågelvägen blir tio till lands, då kan man kanske förstå varför det varit så svårt att få fram råvaror värdiga ett folk.
Jag vet när man reser efter fjällsidorna och långt åt helvete från all befolkning ligger en gård som förvisso prodcerar det allra bästa sætersmör, men som inte nått ut med det.
Fisk är lättare at köra fram till flygplatser eller hamnar istället för att transportera vägvägen till de egna byarna inåt land. När jag bodde i Oslo var det ibland svårt att hitta färsk fisk i affären.
Då fick vi istället utnyttja de kontakter vi hade och kunde ringa till Tromsø för beställning.
På så sätt fick vi morgonsimmad torsk till Fornebue liggande på is och som vi kunde koka till kvälls och servera med ringerikepotatis och med romsäckarna kokta bredvid och levern som fet sås.
Det var en underbar spis de där rødvinskvällarna vi hade med torsk som en riktig "skreimölje".
En riktig mölje är det naturligtvis inte för en sådan har inget med fisk att göra alls utan är en gammal folklig rätt baserad på märgbensflott och spad där det doppas flatbrød i som sedan äts. Alltså en norsk variant på "dopp i grytan".
Ibland längtar jag verkligen "hem" till Norge igen. Det var en högst viktig och stor del av mitt liv som jag fick förmånen att leva och bo där och ibland undrar jag vart alla tog vägen sedan och vad de gör idag, vilka som fortfarande lever.