måndag 5 maj 2008

En thaimiddag i söndags


Gaeng Tajpla är en enkel röra av stor originalitet och med en sjuhelsikes massa smak som bara studsar omkring i munhålan. Styrka har den också, men inte bara från chili. Röran äts med khanomdjin (Rismjölsnudlar) som kokas i vatten och sedan kyls av och rullas i små knyten, serveras avkylda.
Gaeng Tajpla lagar Rodjana på torkade stora räkor, saltad torkad fisk, torkad och färsk chili, massor av svartpepparkorn, färsk gurkmeja, citrongräs och galangal.
Stommen i vår sändagsmiddag var fläskkarré som hårdstektes med vitlök och soja.
Kycklingen lagade Rodjana med grön curry i en geng keiuw wan gai.
Bilden överst är en kyckling stuvad i röd curry tillsammans med rysk slätbladig grönkål som är egenodlad.

Reporterrokad Kobra vs Fotbollskväll

Kristofer Lundström stängde inte Kobra ikväll. Han var inte med över huvud taget.
Jag gillar honom, men det var uppfriskande rappt och djävligt roligt Kobra i ettan ikväll när sportredaktionen på tvåan bytte plats med kulturfolket. Kristoffer såg jag några blinkningar av på fotbollskväll då jag zappade över dit. Han hade lagt sig till med en fotbollskvällssportreporterjargong. Mats Nyström behövde inte det, han behöll sin in i Kobra och det var mer hälsosamt än Lundströms jargongbyte. Kulturreportrar snackar på ett speciellt sätt? Ordrikt eftertänksamt. Det skulle gå att sköta sportkväll så också. Precis som Nyström som behöll sitt språk, sitt rappa sätt att fråga och följa upp frågorna. Fler sådana här byten vore roligt.