söndag 16 september 2007

Köttgryta och naken i landet


Höstregnet stilade - nej slog mot fönstret.
Det är husmanskostens tid som gör sig gällande.
Lagade en stor köttgryta igår. Och igår eftermiddag var jag ute i landet och tog upp ett gäng vita betor. Samidigt hade jag med mig en god vän och journalistkollega som gör en serie hon kallar "den nakna sanningen" och ...ja just det, ni kanske förstår de vidare konsekvenserna av en sådan rubrik och hur det skrivna ska illustreras. Utan att avslöja för mycket så handlar det om ett helt gäng som var aktiva och gjorde sig gällande på en plats för 30 år sedan och som hon nu sökt upp för att ta reda på vad som hände sedan - jag råkar vara en av dessa.
Vad är lämpligare för nakna bilder än ett redigt land med stora möjligheter att skyla sig bak allt det gröna, med brett utbredda gigantiska blad av kardon och bönor och så en klase vita betor - nej, jag är inte pryd, inte alls, har stått för mycket modell för det under mina många akademiår (bra försörjning) men en naken karl som ligger på sina sista 50 år av final och med en helt annan självbild än den som sedan fastnar i kameran så käns det inte så angeläget med "Full Monty". Det blev nog OK! Kallt var det, men fina kralliga betor fick vi och hyfsade bilder.
Gittan och Janne på söndagsmiddag fick inviga vår nya matplats i vardagsrummet. Vi möblerade om en vecka 14 dagar för att få till det - det blev rasande snyggt och när vi väl får konsten på plats så blir det ännu bättre.
Vita ljumma betor i kvartar med getost. Köttgryta med nyupptagen potatis - ickeredd sås i grytan utan en nästan klar buljong (sod), mustig på högrev och demiglace.
Så blev det. Och höga glas med en äppelkompott av sockerkokt svensk gravensteiner i botten, smulor från torkade hembakade och malda chokladmuffins som ett mellanlager, vaniljglass toppad av handslagen vispgrädde på toppen som dessert.
Hela middagen pratade vi om framtida middagar och om dagens erotiska "fotosession" (så kallas det i "Top Model") samtidigt som vi njöt.
Måndag - sent blogande. Pratar mat och 1700 talets Linné för en samling svenska matjournalister.