tisdag 5 oktober 2021

Läsning för Richard Tellström om postpandemikost

 Hej Richard,

På Fb frågar du om hur matintagen varit under pandemin. Förmodligen inte av personlig nyfikenhet utan förmodligen för mer vetenskapliga insikter. Här är min rapport till dig:

Under den långa isoleringen pandemin inneburit tillät vi oss i alla fall att ibland åka till affären med munskydd och utom rush hour. Märkte en viss tröst i maten med fetare råvaror godare och i en större mängd än tidigare. Mycket mjölmat som ugnspannkakor, inte sällan med amerikafläsk, högreven till grytor valde jag med mycket gult fett insprängt som gula öar i det rosa, stkta brödskivor i ankfett och med smäld lagrad ost Havarti, Maasdamer, Gruyere. Framförallt har det varit kopiösa portioner och långa sittningar vid bordet.

Dags för förlåtelse och till viss del underkastelse, rening, Mea Maxima Culpa!

Efter sommarens och de två gångna årens matexcesser och en fruktansvärd (10 kilo) viktökning fick det bli asketism  i tre och en halv vecka och samtidigt göra det så smakrikt som det bara går. 800kcal/dag, inte mer och inte mindre. Asketism med andra ord, eller sjä'lvsvält, ketos! Mycket energi gick åt att planera, mäta kalorier efter mina gamla tabeller från receptmakeri, väga och försöka njuta av suget/hungern. 

Tomaterna dignade i trädgården, tre olika slags grönkål i köksbäddarna, brockoli hårt knuten, rödbeta, morötter, ärtor, bönor sallad och olika japanska kålsorter med pak choi, massor med mangold allt rikt i smak eftersom det är gamla sorter aldrig förekommande i smakreducerande industrikök. Jo det går att laga njutningsfyllt som mäter 200kcal fyra mål per dag. Upptäckte skillnaden mellan då och nu, den slog mig ganska brutalt, dessa enorma mängder mat vi inmundigat, den ohälsosamma mättnaden och det onödiga ätandet bara för at det varit gott men obehövligt för liv. Lika gott och smakrikt nu och under fastan men i kontrollerat format. Sockret gick ner från 8.3 till 5.2  och i morse efter tre och en halv veckas "svält" och två veckors 5:2 har jag vunnit ett minus på 11 kilo. 

Packade upp en låda jag gömt i källaren med sådant som "varit för smått". Testade två Agassikostymer, en svart begravningskostym och en italiensk skräddarsydd, sitter perfekt, vilken post pandemivinst. Alla Eton och Jacobssonskjortor, mina skräddarsydda skjortor i egyptisk bomull - fan jag blir välklädd igen. Och allt annat härligt hängigt, svångrem till sista hålet, skönt,ledigt, fantastiskt.

Nu hoppas jag att köra en fortsättning med en 5:2 diet vilket innebär 600 till 800kcal måndagar och onsdagar samt varje dag en tolvtimmarsfasta och måtta i allt.

Fyra kilo  ytterligare är målet, men ger det två månader för beständighet.