tisdag 6 februari 2007

En dag: Bistro, Väska, Hemligt fläsk


Det man inte har i skallen får man ha i benen - gick ifrån väskan på Edsbacka igår. Inte ens fru näringsministerns säkerhetsvakter reflekterade över min ensamt slitna tygportfölj innehållande en DAT, en skitdyr mikrofon, sladdar, hörlurar och en djädrans massa band.
Jag kommer ihåg när jag skulle göra jobb i Israel och kom släpande på min väska. Där var det röntkenkontroll även för att komma in i landet och det hjälpte inte med gott uppförande och internationellt pressleg. Hela röntkenavdelningen blev avspärrad och jag själv omgärdad med skarpladdade skjutvapen.
Jag sneglade på röntkenbilden, och nu har inte jag gjort lumpen, men mikrofonerna med sladdar var till förvillelse likt en skarpladdad granat och såvitt jag kunde förstå tolkades den också som en sådan, batterierna i bandspelaren förstärkte intrycket och förbättrades av en ytterligare reservbatteripacke vid sidan om.
Det löste sig till slut och jag har haft enormt stor nytta av alla dessa Israels vackra ljud, dadelodlarens goda skratt om dadlar som potensmedel - själv hade han fem barn (som jag snart, utan medjul), minaretsutroparna som skrek sig hesa, lamentationerna vid klagomuren. Alla dessa kärleksljud fick plats i min senaste serie för Meny i P1 om kärlekens mat som sändes inför jul.
Nä, den diskreta personalen hade lyft in väskan i ett skåp väl införstående vems den var och när jag ringde i morse och frågade:
-Hej det är Lager... så avbröts jag med "Ja, vi har Din väska här".
När jag traskade ner till Edsacka i snöhalkan passerar jag pingstkyrkan som skriker ut budskapen i blinkande neon över gatan: "Satsa på något stort: JESUS" följt av en väderupplysning: "6 minus".
Alltså, timmen var sen efter lunch, magen skrek, vädret var omänskligt, bussen skulle ta 12 minuter innan den kom och över gatan glittrade entrén till Bistron. Då gör jag en sådan där överslagsgrej - jag går in utan att titta om jag ens har kortet på mig. Sätter mig ner och beställer en kalvlever Anglais för nästan 200 pix inkl. Ramlösa. Det var värt varenda öre, men det visste jag ju på förhand. Jag blev lycklig!

Långt senare hemma, markerade vi ingredienserna till kvällen med huvudnumret, färskt sidfläsk från G Nilssons.
Här har vi utöver fläsket lagt upp chilli, ingefära, sticklök, minimajs, lime, prig nam pla och stor grön chilli.
Det är ju omöjligt kanske för de flesta att lista ut. Jag kommer med sammanfatande recept i morgon...Nej det är inte ett försök till en thaibolognese! Föreslå gärna!