fredag 16 december 2022

Tjockpannkaka av bästa sort med lingon och en syrlig kålsalladSjälva pannkakan går att variera till tusen. Minns hur jag serverade grön pannkaka när de stora barnen var små och de älskade den ända tills de förstod att det gröna var hackad spenat. annars med sidfläsk, rökt eller rimmad eller färskmarinerad med soja, fisksås, korianderfrön och chili.  Ugnspannkaka med frasigt bacon, eller med rödlök och örter.

Nu i veckan blev det en "plain" sort med rårörda lingon från backen mellan faster Karin och oss i Håvra. Så jäkla gott.

Hemma har vi en motvikt, en kärleksfullt underhållande människa som alltid vill, eller tycker, att det SKA vara något grönt till all mat (brukar hävda potatis som grönsak, men det liksom gills inte). Vad passar då som grönt till en ugnspannkaka?

Ja tog mig före att tunnskiva och småhacka (fattar ni?) vitkål, ett knippe delat brockoli i småblomster fick gå med i torr het stekpanna. Just precis när de släpper vätska häller jag över kokande vatten och låter sjuda i exakt fyra minuter, sedan ner i kallt vatten. Tunnskivar och småhackar kinakål medan kål och brockoli blir isat. Kör hälften majonäs och hälften syrlig yogurt i en bunke. Lite salt och sex pressade vitlöksklyftor. I en stor bunke rör jag runt allt, vitkål, bockoli, kinakål och ett gäng halverade cocktailtomater tillsammans med vitlöksdressingen. Blanda noga och låt vila en stund före serveringen till pannkakan (bäst är att ha salladsfat för lingon och pannkaka kräver att vara ensamma på tallriken)