fredag 2 april 2021

Påskalammet förberett och ligger i Sous Viden 12 timmar 58 grader.

 Nu börjar förberedelserna efter den långa fredagen. Direkt efter 12-slaget tillät jag mig förbereda påskens lammstek. Urbenad och fylld med en kallnad smet av vitlök, hackad mynta, salt och rikligt med brynt smör.

Sous Viden på 58 grader och sedan låta den gå i 12 timmar.

När Sous Viden piper vid pass halv ett i morgon så ska steken hastigt brynas, vila en halvtimme och sedan skäras upp och serveras med en liten potatisgratäng. Som sås bjuder jag rikligt med mintsås av engelskt snitt:

2 dl fint hackade myntablad

4 dl skurna myntastänglar

2 dl vatten

4 msk äppelcidervinäger

2 msk socker

lite salt

Jag brukar koka upp socker, vinäger, vatten och myntastänglar och låta det sjuda en fem-tio minuter för att sedan sila av den heta lagen rätt över de fint skurna myntabladet. Sen får det hela kallna och serveras sedan skedvis till köttet. 

Exakt sådär minns jag såsen från ett lyxigt Carvery någon gång 1979 med min dåvarande svärfar och min dåvarande amerikanska fru. En stor uppdukad byffé med läckra lammstekar, rostbiffar, kalkoner och gödkycklingar. Nåt mer minns jag dessvärre inte, det här hände sig vid den tiden då mitt spritintag började ta omåttliga proportioner. Nu framkallar jag smaken igen och påsken är här på allvar.