söndag 18 januari 2009

Kantonsoppa med brockoli och dimsum på grisfärs



En eftermiddagssöndagssoppa, värmande när de snöflagar utomhus och bilfönstren är skrapfrusna.
Basen är rester (!). En god fiskbuljong med ankfett, äggnudlar, brockoli som blivit över och så hemlagade dimsum. Krydda upp anrättningen med att skvimpa över färdig kantonesisk sukiyakisås, syrligt starkt.
Smakae alldeles fantastiskt med vårt egna bröd och olivolja att doppa i.

Den sanna historien - lika trovärdig som den påhittade

Jag har precis lämnat manus till en ny bok, den här gången långt från både mat, historia och biografi. Det nya manuset är en sann historia om en människa som befinner sig längst ner och som sakta vaknar.
Jag skriver "sann historia" trots att ingenting i den är sant annat än ramhistorien. Ingen människa annat än huvudpersonen, existerar i verkligheten, men alla andra kommer till liv så fort någon kan känna igen sig i rollfiguren, då blir både rollfiguren, den som läser och jag själv helt sann, just i det ögonblicket.
Som författare har jag fan ta mig ingen skyldighet att vara sann trots att jag påstår att det jag skriver är sant, platser är osanna, men riktiga i det rum jag gestaltar, människorna är sanna när någon flyttar in i dem, det som de säger är sant när jag lagt orden i deras munnar, historen är sann i samma ögonblick som den berättas. Hur kan ett drev startas mot en författare som utifrån dessa (också mina och allas författares) förutsättningar berättar en historia. (läs gärna Tiina Rosenbergs inlägg på Newsmill)
Nu får de rada upp sig de som berättar sanna historier för att bli hudflängda och steglade. Tänk efter vilka det är. Det är alla som berättar, som skriver, som diktar, som gestaltar.

Brödet blir nostalgi och besatthet

Våra bröd idag med en liten skål energisk italiensk olivolja

För mig är det nostaligi som jag övat mig i den senaste tiden.
Jag har tagit upp den gamla boxningen och satt mig som sekreterare i Sollentjuna BK och jag har börjat träna våldsamt tre dagar i veckan - det känns nostalgiskt och nyttigt.
Så har jag tagit upp en angelägenhet till, brödet och baket.
Det är säkert ett 30 tal år sedan jag visade en surdeg omsorg och omvårdnad. Just nu en vetesurdeg och en rågsurdeg. Den sistnämnda står på en handduk på elementet bakom soffan i vardagsrummet, plastad för doftens skull.

Så bakade jag vetematbröd idag efter att ha satt en fördeg igår kväll. Det blir underbara smakligt sega bröd med 650 g vetemjöl special och 100 g fullkornsvetemjöl till 600 g ljummet vatten, 32 g salt och en fördeg av 100 g vetesurdeg och 100 g vetemjöl och 60 g ljummat vatten. I förr baket hade jag i en näve eller två av valnötter också. det ska vara en superkletigt lös deg. 260 grader i ugnen efter 3x1 timmes jäsning och så en halv liter vatten som skickas in i två omgångar före bakning. Efter exakt 12 minuter sänks värmen till 200 och ytterligare en kopp vatten skickas in under plåten. Bröden får baka klart i en knapp halv timmes tid.

Rymdkraft som bara konst kan uttrycka

Arne Jones Vevax, skulptur

Balans, energi, rörelse, nya rum, hemliga rum, uttryck, tid, hastighet - det är bara i konsten detta går att uttrycka fullständigt och ändå överträffas den av verkligheteni det stora.

Räkfrossa till frukost



Alltså - att skämma bort sig själv, har jag varit inne på länge och i varierande grad hela livet. Först nu så börjar jag förstå vad det handlar om och kanske jag har rätt.
Träning till exempel - Från att ha varit en människa som destruktivt koketterat med att "alla är födda med ett visst antal andetag som man ska vara djävligt rädd om" till att träna stenhårt tre dagar i veckan.
För första gången någonsin kan jag inte låta bli - de där träningsdagarna är omöjliga att komma förbi, jakten på kroppsegna endorfinet är över - det är redan här.

I morse åt vi frukost i sängen. Nymalt, nybryggt kaffe med vispad grädde, hembakat surdegsbröd smörat med smör från Ålands mejeri och med ägg, majjo och räkor.