onsdag 21 november 2007

Inte tid att äta


På resande fot igen - nu i Sundsvallstrakten. "Rekar" på en eventuell story, ett människoöde så gripande att en förälskelse väger lätt som en fjäder. Svidande vackra landskap, minnen av människor och ond bråd död.
Inte tid för egen omsorg, men det gör inget för vad är en Kebab i röda Timrå och en djupdykning bland engagerade arkivarier mot en middag med glans.

Aulaportalen med samma ord som vid avrättningar och det här var en flickskola - tiden var brutal!

Passade på att besöka Svensk Turistföreningens möte i Sundsvall, i fd flickskolan, numera Kyrkans Hus - årsboken presenterades och som den frekvente läsaren vet är jag författare till ett av de 14 kapitlen under temat "Brott och Trakt".
Tabberaset bjöds oanmäld och oröfberedd upp på scenen för att tala om "sitt" kapitel i årsboken
Tord Lundgren amatörproffs på scenen, till vardags reporter på Dagbladet.

Alltså ett oanmält besök som skulle förgyllas av en enmansföreställning av Tord Lundgren om Armsjöavrättningen. "Rester" från sommarens rosade stora föreställning om tragiken i ett mord och en avrättning där alla är förlorare, bödeln Gyll (släkting till VolvoSören), mördarna, den mördade, besökarna vid avrättningen, släktingarna, de som minns i generationer - alla förlorare. Tord Lundgren däremot - en vinnare i denna kortsammanfattande monolog. Att han dessutom lyckades citera min bok "Döden i Skogen" gör det hela ännu bättre.