lördag 16 januari 2021

Nam prik pau - bästa tillbehöret...tycker jag alltså!


 Den har en chilistyrka, en sötma och en syrlighet - nästan lite fruktig som marmelad. Varje gång jag gör en sats så använder jag den dagligen till det mesta (inte sjömansbiff precis) annars håller den flera veckor i kylen.

Jag gör den här på mitt eget sätt. Alla ingredienser finns i butikerna för thailändska eller asiatiska varor.


Du behöver: tio spanska chilis, röda eller gröna, tre fyra torkade och rostade thaichili (heta om cirka 3-5 cm), palmsocker 80 g, två rågade msk tamarindpasta, en och en halv gul lök, 8 vitlöksklyftor. Några msk fisksås. "Smaklös" olja.

Gör så här: "Rensa" de spanska genom att skära dem längs med och skrapa ur hinnor och frön (spara dessa i en hög), klyfta löken i rejäla bitar och låt vitlöksklyftorna vara oskalade. Jag grillar först allt i grillpanna och lägger sedan allt på ett bleck med några matskedar olja och skjuter in i ugnen på 250 grader. Allt ska rostas ordentligt och bli mjukt och få färg. Vid "halvtid", halvera på högen med frö och chilirens, släng in på rostblecket, kasta resten. 

Våga rosta tills det fått ordentlig med färg. Rör runt ibland. Låt svalna något . Tryck ut de rostade vitlöksklyftorna och lägg sedan allt i mixer. Skiva palmsockret fint och lägg i mixern tillsammans med tamarindpastan. Häll över fisksås och kör sedan till en mastig puré. Blir det klumpigt så mixa i mer olja.

Jättegott till ris och kyckling och nästan allt annat också.