måndag 4 juni 2007

Va tusan fastnar inte plasten för


Den som jag skulle kunnat fråga finns inte mer.
Någon annan som har svaret?
En keramikbunke jag äger går inte att försluta med gladplast. Mina små serveringsbunkar à lá Stadshotell 1946 i rostfritt, släpper gladpacken från. Nej förresten den släpper inte, den vägrar fastna över huvud taget, den liksom är som att hälla vatten på en gås. Och jag serverar alltid sockerpotatis i dem och vill ha gladpack över så att de ska behålla värmen fram till de kommer på bordet.

Så här gjordes "sockerpotatis" på stadshotellen förr:

Det här behöver Du:
2 kg småpotatis av fast sort. (större körsbärspotatis är utmärkt, men svår at få tag i)
3 msk skorpmjöl
1/2 msk strösocker
1 tsk salt
rejält med smör till stekning

Så här gör Du:
Koka oskalad potatis tills den nätt och jämt är färdig. Har du inte fått fatt i småpotatis så ta ut jämnstora potatisar med ett kuljärn. (legymjärn), eller skär i jämna skivor till stekpotatis
Hetta upp en panna och fräs ner smöret, lägg i potatisen och skaka så att matfettet kommer åt runt om.
Blanda salt, socker och skorpmjöl och strö över potatisen. Skaka runt potatisen och bryn ordentligt tills vacker färg. Lägg upp på papper och låt överflödigt fett rinna av. Häll upp i stadshotellskålar och servera.

Och för några månader sedan stod jag med gladpack i den högra handen och hade täckt en het gryta som jag höll i den vänstra (plasten är utmärkt isf lock när man vill hålla koll på innehållet.
Då fungerade inte den förbannade rivkanten.
Jag ställde ner grytan och fångade upp en av mina vassa knivar, argsint naturligtvis och likt en samuraj skulle jag med vänsterhanden och med ett perfekt snitt kapa den tunna plasten:
I helvete heller - jag klöv tummen in till benet på backhandsidan och tänkte naturligtvis i ögonblicket: Vad faen sysslar Du med och nästa tanke - djevfla gladpack och förbannade rivkant. Och det var söndag och hade förmodligen behövts sys, men jag drog ihop köttglipan med små bitar av kirurgtejp jag alltid har hemma och la sedan en större remsa över. Jodå tummen blev hel efter några veckor och fullkomligt rörlig.

I ren ilska och med hjälp av min svägerska i Sala hittade jag den ultimata hjälpen...Wrapmaster 1000. KÖP DEN!
Jag vet att liknande arrangemang finns på krogen och är betydligt dyrare och till för stora rullar plastfilm (varför fastnar krogplastfilmen på nästan allt, men inte gladpacken hemma?).

Stadshotellpotatisen och dess historia samt massor av andra klassiska recept finns med i min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas"