tisdag 5 december 2006

Gårdagskvällen i repris


-Lite mer sula i maten idag, bad vi om. Grön curry med kyckling, limeblad och holy basil (helig basilika) Gaeng Keowaan på Thai – lika bra som igår, men hetare. Samma ställe, samma personal – en basröstad ladyman, urtrevlig trots den invanda flirtigheten – det är ett sådant ställe, servitris en kritiskt granskand tomboy, kortklippt och piercad. Stället ser ganska slitet ut med krumma bord och stolar som uteservering mot gatan, bakom glasfönster är det biljardbord. Men vilken thaimat. Här härskar regeln att det inte alltid är det dyraste som är bäst – det vet vi ju redan efter många års resande i landet, att äta gatans mat (som vi brukar kalla ” ahan soi sokapok” = skitiga gatans mat) är det billigaste, kunnigaste oh det bästa. Idag liksom igår en thaikock i hästsvans som magiskt lät de olika ingredienserna droppa ner i grytan vid exakt rätt tillbälle och i exakt rätt ordning för att sötman från de ärtstora auberginerna skulle hjälpa till att lösa smaklerna från limebladen och allt det goda från örterna.
Hemma i Sverige kastar kockar ner ingredienser och rör runt och kallar det för Thaistuk - Ärligt talat – Fy fan !
Här är receptet på Gaeng Keowaan (min hustrus)
Använd strimlat kycklingbröst eller strimlat oxkött-
4 pers
400 g kött
3 dl Kokosnötsmjölk (konserv)
5 st Spansk peppar
2 dl Auberginer, små thailändska
15 st Basilika (Holy Basil är att föredra men svensk basilika går också att använda)
1 msk Grön currypasta
2 st Limeblad
4 st Kryddklasar färsk grönpeppar
1 msk Strösocker
2 msk Fisksås Nam Pla eller två krm salt
2 msk Majsolja.

Rör om kokosmjölken noga. Skär köttet tunnt i skivor.
Plocka av fästena på auberginerna, skölj i vatten.
Plocka bladen från basilikastjälken. Strimla spansk peppar 1/2 cm strimlor diagonalt (ta bort kärnorna för att minska på rättens styrka)
Hetta upp en wok, häll i olja. Rör ner currypastan och rör om tills den tar lite färg. Tillsätt hälften av kokosmjölken skedvis under omröring.
Låt blandningen bli riktigt het innan köttet läggs i lite i sänder. Rör sedan hastigt under två minuter. Tillsätt auberginer, limeblad, spansk peppar och grönpeppar. Koka upp och smaka sedan av med socker och fisksås (salt). Avsluta med att lägga i basilikan när woken tagits från elden - plattan. Häll upp i severingsskål.

Si så där – man ångrarFör några år sedan var jag på en Japan högst upp i MBK-huset och åt suchi med stor vurm – bästa jag ätit undantaget i en buss från Amsterdam tillsammans med Robert Nilsson och vi fick en låda suchi under resan vid ett matstopp WOW! vilken suchi, jag glömmer den äldrig, variationen var enorm och mängden och smaken och utseendet.

Nu var jag tillbaka där i varuhuset idag och trängdes och längtade till den där Japanen – men, nä det hade sunkat ner sig totalt vilket vi inte förstod förrän efter första tuggan, segt ris fortfarande kärnigt och limmigt, tjockt skuren tonfisk, musslor som gummi och vid sidan om saggiga friterade räkor – notan 110 SEK för två, inte ens det räckte som uppmuntran.

Hela Bangkok i GultIdag är en alldeles speciell dag i Thailand. Kungen fyller år och det är helgdag och samtidigt firas Fars dag.
Nere vid palatset i Bangkok väntade miljoner thailändare på att få se en skymt av den älskade monarken. Och sedan militärkuppen var det extra spännande att se om folkets stöd bestått. Kungen var en viktig bricka i spelet mot förre premiärministern Taksin och stöttade militären för att få slut på all osäkerhet, men också få slut på spekulationer som varit i omlopp att kungen skulle avsättas.
I juni firade kungen 60 år på tronen. Idag fyller han 79. Hela Bangkok, ja hela Thailand sveptes i gult, kungen färg och var och en sate på sig gula T skirts eller gula skjortor. Gigantiska reklamplatser upptas av porträtt och hyllningar av kungen.
Hade det här varit Nordkorea, hade vi trott benhårt på att folk utkommenderats för hyllningarna, men inte här. Människorna älskar monarken och ännu mer nu tycks det sedan de förstått att kungen tar ställning för folket. Att han sedan är en av landets rikaste, att sedan ingen enligt sedvänja får vara huvudet högre än den ganska kortvuxne monarken och att folk får krypa fram till honom där han sitter på tronen, att sedan ingen får vidröra honom, spelar ingen roll. Miljontals människor hyllade honom för några timmar sedan här i Bangkok. Gatorna blev gula, hela kvarter fylldes av människor som stod tätt, tätt intill varandra och grät av rörelse samtidigt som de förde händerna mot varandra och hyllade honom som en Gud.
Visst – det är inte långt undan än att man blir en övertygad rojalist och stämmer i människors hyllningskör och gråter en skvätt lockad till det av hänförelse.
Kungen, vars namn uttalas – och snälla lägg det på minnet, alla andra uttal är kränkningar!:
Nai Luong Pommipon Adunjadet (uttalas med öppna on), Har gjort massor för människor i gemen, skapat bevattningsanläggningar för ris, satsat och stött utbildning, byggt skolor, hjälpverksamhet. Han reser ständigt runt bland folk och är närvarande, iakttar, noterar, förbättrar och han är kunnig och han är en gudomlig landsfader.

Som de verkar idag märks inget av militärdiktaturen. Det är inte fler poliser eller militärer på gatorna än tidigare, kanske möjligtvis idag på födelsedagen men det är det alltid när det händer stora saker kring kungahuset.
För en stund sedan var jag på det stora varuhuset MBK mellan Siam Square och National Stadion. Folk var helglediga och handeln var större än förr, leende och gulklädda entreprenörer tog emot i varje litet försäljningsbås och på varuhusets många restauranger satt familjer och åt farsdagsmiddag.
Kungen är van att leda landet indirekt även om han har i stort sett samma politiska resurser och möjligheter som vårt eget kungahus. Åren mellan 1948 och 1973 var det militärdiktatur i Thailand, likaså mellan 1976 och 1980. Den förra militärkuppen svarade general Suchinda för 1991 och då kungen kallade till sig generalen för att be honom demokratisera landet så kröp generalen upp gången till tronen och lade sig platt för monarken och bad om ursäkt. Hur det går vidare med politiken i Thailand nu kan man bara sia om, men ett är säkert, kungens roll är inte obetydlig i utvecklingen och kungen är en uttalad demokrat och hela hans släkt (dynastis) strävan har varit utveckling om modernisering även om det sker från en tron som är gudomlig.
Han är den nionde kungen i dynastin och släkten är gigantisk. Den förste Rama I var general och han fick 42 barn (flera hustrur).
Nuvarande Rama IX tänkte sig inte alls att bli kung utan studerade i Europa när hans lillebror blev mördad några steg från tronen. Egentligen ville han bli jazzmusiker och han spelar fortfarande egen komponerad musik på saxofon.

Så härligt

Började dagen med några timmar vid poolen - tänkte att nu sover mina älsklingar och alla andra i Sverige och snart vaknar de upp till en ny grå blyertsteckning att leva sin dag i.
Åt thaifrukost i morse med rissoppa med rostad vitlök och ingefära och sedan nudlar med chilli och fisksås.
Kväll ska vi äta något fesligt nere vid palatset efter ett besök i templet. Kungen fyller år och av tradition firas den dagen också som fars dag. Familjerna samlas i grupper och sätter på sig gula kläder - kungens färg - och så sedan äter folk.
Kameran blir nog fixad till ikväll.