onsdag 14 januari 2009

Skaldjur och leversoppaSmaka på ordet - "leversoppa" - hur kul låter det?
Dessbättre smakar det fantastiskt när den tillagas efter kinesisk-thailändsk tradition. Finaste kalvlever med fett fläsk.
Skaldjuren var idag frysta räkor och lika kall bläckfisk, tinade går de utmärkt md röd curry i vilken man fräser vitlök. Rödlök drälls i när räkor och bläckfisk blivit genomvarma, bladselleri också och så lite ostronsås och chilli.
Till det åt vi basmatiråris.
Kommer ni ihåg det sena 60 talets och tidiga 70 talets kladdigt kokta råris som var överlevnadskost för fattiga studenter om man hade tomater till. Det var före nudelsoppans tidevarv. Jag kunde blanda i ett ägg i kladdet, kanske kall kokt skivad potatis, kokta skivade morötter, linser. Ja för katten, på restaurant Fröet i gamla Klara kostade en stor portion lite mer än fyra kronor och då var allt makrobiotiskt och odlat utan gifter, närodlat till och med, snart 40 år sedan. Fröet fick stänga när Klara revs, var väl utanför sin tid redan då fast i fel ände.
Men det var det jag skulle säga - basmatiråriset som är aromatiskt smakrikt, GI-vänligt och med tuggmotstånd blir härligt precist i riskokaren.
Leversoppa, het, aromatisk, tung

Krubb i Sveriges Radios Meny i P1


I morgon torsdag är det som vanligt dags för Meny. Jag brukar inte puffa i förhand, allrahelst inte då mina egna inslag sänts - jag har nämligen sällan koll. Idag har jag det och i morgon sänds ett inslag om köksmästaren Jesper Värn. Han är dagiskock nuförtiden på Ekbackens förskola i Nacka Sjöstad och han bemärks med att sänka råvarukostnaderna med 40 procent genom att laga mat på riktigt.

Lyssna på honom i morgon 10.03, eller på reprisen senare om natten 00.03. Jag skulle misstänka att han också är med i den kortade varianten på lördag kl 16.03. Annars går programmet som vanligt att ladda ner i efterhand från Menys hemsida "senaste sändningen".