onsdag 21 september 2022

Köttfärslimpa och mer

Köttfärslimpa med råa lingon


Kålpudding, när den serverades i skolan när jag var grabb var det liksom högtidsdag, massor med fräst kål och tack vare det fullknökad med smaker, lite saltig, mycket peppar och så den lite hårda färsen och tänka sig - den serverades med råa lingon och skirt smör - det var grejer det och stor skillnad mot nu i skolvärlden.

Jag lagade en köttfärslimpa på förmiddagen, en liten en som baconinlindad blev mer som en paté. Åt den nyss kall med brynt smör och råa frysta hälsingelingon.

Under eftermiddagen tog jag mig före att ta resten av köttfärsen och blanda med ett litet rött toppkålshuvud från landet i fjor och som tagit plats i frysen. Slängde ner det i tryckkokaren. Fräste sedan ihop det i bitar med lök och lite vitlök. Doppade nyskördade svartkålen i hett vatten efter att tagit borg bladnerven och klädde en smord form med dessa. Kryddade med lite kanel, lite vitlök, salt, ingen peppar för jag vill inte att det ska smaka peppar och peppar smakar bara peppar, det förhöjer inga smaker så som salt gör. Hade jag haft tryffel hemma så hade jag använt det. Blev så bra. 

Det är klart att det ska vara köttfärslimpa en onsdagDe låg där och restade, Björks utmärkta bacon och tillsammans med en drygt kilo fin köttfärs. Fyra matskedar ströbröd och en och en halv deciliter vatten, en halv, ganska stor, gul lök fick brynas fint hackad och så lite kanel (!) lite spiskummin och salt och tre matskedar ketchup (!!!). Täckte en liten engelsk brödform av bleckplåt med baconet och så i med smeten, inge luftbubblor här.

Skjuts in i 200 grader i mitten av ugnen och så vänta ungefär 30-35 kanske 40 minuter. Sådär ja, Klart. Serveras ikväll med egen potatis, ett-två-trelagsinlagd späd squash och rtårörda lingon samt sås på grädde.

Köttfärsvecka verkar det som. Lasagne i måndags, råbiff igår och köttfärslimpa idag. Halleluja, vad bjuder morgondagen på undrar man?