torsdag 24 mars 2022

"Smakar brav" som Linné brukar uttrycka det om allt från renmagelagrad ost till potatoes...


 ...men det där med att potatis "smakte brav" är inte riktigt sant för i en annan mening, tror det är i hans skånska resa, skriver han att "man äter icke potatoes för dess smak utan helt och hållet för deras näringsinnehålls skull" (fritt ur minnet).

Skitsamma - ibland tar vi genvägen till industrimaten, speciellt när det är lite bråttom. 

Industrilagade köttbullar med lättstuvad spetskål - smakte ganska brav!


Blodpudding till frukostering, alldeles utmärkt och stadig kost att genomlida dagen på.


Sagt och gjort - för en del år sedan - skaffade jag allt jag behöver för att baka min egen blodpudding. Den blev fantastisk. (recept här!)

När jag så serverade den till barnen, rynkade de på näsan och sa att den inte alls smakade som blodpudding ska smaka, vana som de var av industriblodpuddingen. Min blodpudding smakar rejält och har smaktraditioner lååångt tillbaka i tiden med sin kryddning och lite lösare konsistens än den halvmåneskurna köpepuddingen.

Nu har jag hittat en blodpudding värd namnet. Fick den helt färsklagad på Björks. 

Jag och A brukar steka på den till frukost och det är minst lika bra  som gröt eller paltbröd. VA!!!! Paltbröd?

Jo ,men kolla alla gamla bruksmatsedlar för livegna arbetarna så är paltbröd stapelföda och serverades såväl till frukost som till middag och kvällsmat. Baktanken var nämligen att paltbröd, eller blodmat i gemen, är bättre än den bästa energidryck och gör att folk kan arbeta hårdare utan att vika ner sig och därmed ge större vinst till ägarna.

I morse åt vi blodpudding till frukost. Och vi kommer att stå oss betydligt bättre än på söta flingor och kefir (NEJ vanlig fil, ska det stå).