onsdag 25 juli 2007

Himmel eller Helvete - ny trolldomsprocess i Norge

Det är blod på den här yxan, människoblod. Just den här bödelsyxan har släckt mänskligt liv, slitit sönder halspulsådern och luftstrupen, halskotpelaren på fler än en människa. Tvingat sig genom nacken med kraft, avrättat. Viskande i örat på den som skulle dö satt en präst på knä och läste Fader Vår.

Jag skrev häromdagen om försöket att skapa en ny häxprocess nära hundra år efter den förra. Hur den tossige ärkebiskopen och hovets andlige rådgivare 1757 genom tortyr skadar ett antal bondkvinnor i Åhls socken för att de "blir mörka i ansiktet när de ber böner till Gud".
Nu har det hänt igen, svidande anklagelser om trolldom och denna gång är det en lika tossig "Guds tjänare" och "Kyrkans man" som står bakom galenskapen. Det är den norske pastorn Jan Hanvold som anklagar den norska Prinsessan Märtha Louise för att vara en representant från Helvetet och han gör det i en egen TV show.
-Hon kommer att hamna i helvetet för sina trollkonster, säger Pastorn, allt enligt tidningen Expressen.
Kyrkans män har i lång tid mer ägnat kraft åt hatet än åt kärleken och de har dunkat bibeln i människors huvuden och hotat med Satan tills de krökt rygg och om inte - torterat dem och avrättat dem, läsande Fader Vår.
Läs mer om hur kyrkan och prästerna i århundraden kämpade för att få behålla dödsstraffet i Sverige i min bok "Döden i skogen".

Roat tillstånd och vackra bröst


Svensk matjournalistik har en nestor i Inger Grimlund, en av de driftiga bakom starten av tidningen Gourmet och dess chefredaktör under många år.
Hon bloggar av och till och senast med en berättelse om ett möte på krogen, blickar, stigande blodtryck, roat tillstånd och vackra bröst. Läs den här!

Po Pia Thot - vårrullar step by step


Här ett step by step på vårrullar för nybörjare.
Det är inte så lätt.
Jag har sett kockar och matjournalister misslyckas totalt på matlagningskurser där vi gjort vårrullar. Egentligen skulle det här vara ett av inträdesprovet på konsthögskolorna, tycker jag.
Men försök göra efter beskrivningen så blir det nog bra.
Våra mellangamla flickor 5 och 7 är ena hejare på vårrullar!
-------------------
Gör fyllningen. Fläskfärs,shitakesvamp, salladslök, böngroddar, strimlade bambuskott, omelett, oystersås, vitpeppar och en nypa salt.
Stek omeletten. Strimla svampen och blanda med färsen, Stek i olja utan att det tar färg. Fyll på med övriga ingredienser efter vart till fläskfärsen är genomkokt utan att vara torr. Krydda och smaka av, låt svalna.
Bred ut vårrulledegen
Lägg på en sked färsblandning i enda hörnet av vårrulleplattan
Vik ihop och rulla upp till hälften av diagonalen, tämmeligen hårt.
Vik över rullen från båda kanterna och rulla ihop tills bara en flik återstår.
"Klistra" igen vårrullen med lite uppvispat ägg.
Stapla upp vårrullarna och låt dem ligga till sig lite, fritera sedan i het friteringsolja. Så pass het att en ätpinne nedstucken i oljan ger ifrån sig en jämn ström av bubblor. Fritera tills gyllene, lägg upp på papper för att rinna av.