tisdag 24 mars 2020

Oår för krogarna - gör något NU!!!! Annars väntar stor krogdöd.

Det är egentligen för jävligt det som sker i spåren av Covid-19.
Några av mina gamla vänner i branschen orkar protestera, andra inte.

Snabbt har det gått utför, leverantörsnotorna väntar inte och inkomsterna uteblir. 
Först ut att söka rekonstruktion är företaget bakom Edsbacka Wärdshus som för övrigt meddelade för en tid sedan att de stänger verksamheten, Nisse Molinders Melanders Fisk som också driver bland annat KB (mitt gamla stamlokus) och Ulla Winbladh.

De som protesterat efterlyser stödåtgärder men blir mötta av ett gapskratt när storföretag tar emot håvor från Riksbanken i form stödlån och samtidigt ger aktieägarna stora dusörer i form av utdelning. 
Det måste till överlevnadsåtgärder för att de små näringarna, och jag tänker främst på krogarna, bagerierna, kaféerna som jobbar med små marginaler och samtidigt betytt mer en man kan ana.

Molinders Melanders Fisk begär nu konstruktion vilket innebär att de får en avlastande tid, ganska smart! Då går staten in och betalar löner åt personalen samtidigt som de söker finansieringslösningar genom bland annat att förhandla om leverantörsskulder.

Sverige har blivit bortskämda av alla dessa begåvade elitkockar och stjärnkockar som dyker upp och gör matlagning som inspiration och underhållning. De är utmärkta reklampelare för svensk kosthushållning och svenska råvaror både här och i utlandet. 

Inom besöksnäringen har de varit motorer för att få hit folk. Vid en undersökning förvisso gjord för länge sedan, vad det nio av tio turister som sökte sig till Sverige för den goda smakens skull och samtidigt räknades ut att svensk besöksnäring kunde räkna in lika mycket i kronor och ören som hela den norska fiskindustrin. 

Plötsligt talar vi om ett stort värde, en ren investering, för att underhålla dessa krögare och kockar, matentreprenörer, under Covid-19-krisen. 
Räkna stort, räkna omfattande, räkna rätt och förstå värdet. Det är en sorg att se hur alla dessa begåvade människor snabbt ramlat på knä under pengaoket!!!!!