tisdag 22 mars 2011

Det enkla är det sköna och goda, vardagsmat som Rodjana minns den från barndomen

Padpakgadkao

Det finns smaker som ligger så djupt begravda i vårt smakbibliotek att man blir berörd när de kommer åter. Så var det för mig idag när jag åt lunch på Edsbacka Wärdshus, en sejrygg som kokats och serverades med en krämig äggsås, eller snarare både krämig och med bitar av ägg i, dill, men inte för mycket och med handpillade räkor och potatis.

"Barnmat" sa vi jag en 52a och mitt lunchsällskap en 54a och med liknande smakbibliotek.

Hemma åt vi middag alldeles nyss och då var det Rodjana som fick sina smakminnen sinnet att darra en aning, enkelt, smakrikt, skönt.

Salta bönorna vi använder ser ut så här

Ingredienserna går att handla i vilken livsmedelsbutik som helst, undantaget de salta bönorna. För så här är det:

Hacka några vitlöksklyftor grovt.
Strimla en salladskål (kinakål) grovt.
Skiva några champinjoner (jodå det finns sådan liknande svamp i Thailand också).
Putsa lite minimajs och skär i bitar.
Skär färskt sidfläskt tunt.

Gurksoppan hör till

Hetta upp en stekpanna eller wok med olja, lägg i hackad vitlök (efter behag) sidfläsk och stekt tills det tar lite färg, Häll över grönsakerna och rör om. Tillsätt en tesked salta bönor, en nypa socker och en matsked ostronsås och rör om, servera hett och glöm inte soppan - Den där gurksoppan var på bordet idag igen.

Vad det här heter på Thai? Häng på här "Padpakgadkao"


Så här blir det, en Padpakgadkao